(SD): Ta ut avgift för språktolk efter asylprocessen

"Att som idag erbjuda kostnadsfri språktolk livet ut är inte ekonomiskt försvarbart och heller inte moraliskt. Det är varken att ta arbetet med integrationen på allvar eller att hantera skattebetalarnas pengar ansvarsfullt", menar debattören.

"Det är viktigt att samhället skickar signalen att det ska löna sig att lära sig svenska", skriver debattören, som menar att tolk bara borde vara gratis under asylprocessen.

"Det är viktigt att samhället skickar signalen att det ska löna sig att lära sig svenska", skriver debattören, som menar att tolk bara borde vara gratis under asylprocessen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-07-12 16:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att behärska språket i landet där man bor, det ger människor frihet och möjlighet till ett värdigt liv. Språket är dessutom nyckeln till ett jobb och motverkar utanförskap. 

Det är därför viktigt att samhället skickar signalen att det ska löna sig att lära sig svenska. Idag erbjuder dock kommunerna gratis språktolkning för den invandrare som inte anser sig kunna tillräckligt bra svenska. Detta gäller till exempel i äldreomsorgen eller vid kontakt med myndigheter. Språktolkningen är skattefinansierad och det finns ingen tidsgräns för den, utan den är, om så önskas, gratis livet ut. 

Detta skickar ut helt fel signaler och bromsar upp integrationen. Den signal samhället skickar ut är att det inte spelar så stor roll om du lär dig svenska eller inte, samhället håller dig ändå med gratis tolk så länge du önskar, om du inte vill lära dig vårt språk.

Sverigedemokraterna ifrågasätter inte rätten till tolk. Det vi anser vara ohållbart är att språktolkningen är kostnadsfri och att den kan få fortsätta att vara det på obestämd tid. Det är inte bara försvårar integrationen, det är också orättvist mot övriga invånare och skattebetalare, inklusive de invandrare som lärt sig svenska, att den som inte lär sig svenska får livslång gratis språktolkning. 

En vettig grundprincip vore istället att tolk erbjuds kostnadsfritt under asylprocessen, därefter bör tolkbehov avgiftsbeläggas. Inget hindrar en kommun från att ta ut en sådan avgift. Sverigedemokraterna i Hultsfreds kommun har därför nyligen lämnat in en motion till kommunfullmäktige, som innebär att kommunen ska besluta att införa en avgift för språktolk vid den tidpunkt när asylprocessen avslutas. Enda undantaget ska vara för den som talar något av våra fem nationella minoritetsspråk. 

Att som idag erbjuda kostnadsfri språktolk livet ut är inte ekonomiskt försvarbart och heller inte moraliskt. Det är varken att ta arbetet med integrationen på allvar eller att hantera skattebetalarnas pengar ansvarsfullt. Det är nu hög tid att vi får en annan ordning och att Hultsfreds kommun visar vägen.