Sektorer backar – men kommunens ekonomi går framåt

Eksjö kommuns delårsrapport visar på ett positivt resultat för kommunen i helhet trots att vissa verksamheter går flera miljoner i back.

Trots att tre sektorer ser ut att göra minus, så gör Eksjö kommun plus i kassan.

Trots att tre sektorer ser ut att göra minus, så gör Eksjö kommun plus i kassan.

Foto: TT-Bild / Ivonne Svahn / arkiv

Eksjö2020-10-23 14:09

Delårsrapporten visar kommunens resultat till och med den sista augusti i år. Kommunkoncernen gör totalt ett resultat på 85,7 miljoner kronor, förra året låg siffran på 61,7 miljoner kronor.

Tre sektorer sticker ut och ser ut att göra ett underskott enligt prognosen. Barn- och ungdomssektorn pekar på ett underskott på 19,8 miljoner kronor mot budget. En del av den kostnaden kommer från interkommunala ersättningar för elever som studerar på annan ort.

– Vi har fler elever som läser utbildningar utanför vår kommun än vad som finns med i den lagda budgeten, säger kommunstyrelsens ordförande Annelie Hägg (C). 

Moderata kommunalrådet Markus Kyllenbeck fyller i:

– Vi kan se tendenser att man läser mer yrkesinriktat vilket är positivt, för det handlar ju om att ungdomarna ska komma ut i arbete sen. Inför nästa år har vi hanterat det på ett bättre sätt i vår kommande budget.

Sociala sektorn ser ut att göra 11,3 miljoner i underskott, där ett ökat behov av försörjningsstöd är en av faktorerna.

– Det handlar ju om att vi inte får alla i arbete och det har försvårats av pandemin, man ska inte underskatta den situationen. Men Eksjö kommun har klarat sig väldigt bra jämfört med Sverige som totalt när det gäller arbetslösheten som stigit, säger Kyllenbeck. 

Totalt ser verksamheterna ut att gå back med 27,9 miljoner kronor. Men kommunen som helhet ser ut att kunna göra ett plus på 34,1 miljoner kronor vid årets slut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!