SjÀlin bröt tuffa sviten

I nÀstan 1000 dagar har LuleÄbacken Pontus SjÀlin gÄtt frÄn isen utan att göra ett enda mÄl. Nu Àr den jobbiga sviten bruten. SjÀlin gav LuleÄ ledningen som bÀddade för storsegern mot SkellefteÄ.

Pontus SjÀlin har Àntligen gjort mÄl igen. Arkivbild.

Pontus SjÀlin har Àntligen gjort mÄl igen. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Sport2020-12-01 21:35

SjĂ€lin öppnade mĂ„lskyttet nĂ€r hans lag vann sĂ€songens första norrderby mot SkellefteĂ„ med 4–0 pĂ„ bortais. Hans senaste mĂ„l kom i en match mot Rögle den 10 mars 2018.

– Det var pĂ„ tiden. Jag brukar inte tĂ€nka sĂ„ mycket pĂ„ mĂ„l och poĂ€ng men visst var det skönt, sĂ€ger den 24-Ă„rige backen som har sin styrka i defensivspelet.

– Engsund (backkollegan Oskar) har triggat igĂ„ng mig. Vi har hĂ„llit pĂ„ att tracka varann ett tag sĂ„ det var skönt att mĂ„let kom, sĂ€ger SjĂ€lin med ett leende.

MÄlet kom efter 6.26 i inledningsronden och att LuleÄ skulle göra det var knappast ovÀntat. Norrbottenslaget brukar vinna borta mot SkellefteÄ numera och öppnade klart bÀst den hÀr gÄngen ocksÄ. En av flera blixtrande LuleÄkontringar avslutades med att Einar Emanuelssons sköt i stolpen och SjÀlin slog in returen.

LuleÄ var starkare, smartare och gjorde inte lika mÄnga misstag som SkellefteÄ.

– Tycker vi gör ett riktigt bra jobb i egen zon och sĂ€tter forecheckingen, dĂ„ Ă€r att vi ett jobbigt lag att möta, sĂ€ger Pontus SjĂ€lin.

LuleÄ utökade

Hemmalaget var mer Àn lovligt passivt till att börja med.

– Starten var inte bra. Tycker vi har flyt att vi inte ligger under med mer Ă€n ett mĂ„l efter första. LuleĂ„s intensitet var klart bĂ€ttre, sĂ€ger SkellefteĂ„trĂ€naren Stefan Klockare.

Fler baklÀngesmÄl skulle komma senare för ett blekt SkellefteÄ.

Mitt i mittenperioden utökade LuleĂ„ ledningen till 2–0. Återigen var det en snabb kontring efter ett SkellefteĂ„misstag som lĂ„g bakom mĂ„let dĂ€r Petter Emanuelsson pangade upp Filip HĂ„llanders passning i krysset.

Omdiskuterad tackling

Den mest omdiskuterade situationen i mittenperioden var annars Jesper Frödéns armbÄgstackling pÄ LuleÄs Juhani TyrvÀinen. SkellefteÄs bÀste mÄlskytt stod stilla nÀr TyrvÀinen kom för att tackla honom men domarna bedömde att han lyfte armbÄgen mot LuleÄspelaren och Frödén fick lÀmna isen för gott.

– Matchstraff Ă€r tufft kan jag tycka. Jag tycker inte att han medvetet sĂ€tter upp armbĂ„gen mot huvudet, sĂ€ger Henrik Stridh, assisterade LuleĂ„trĂ€nare.

Femminutersutvisningen kom att avgöra matchen definitivt till gĂ€sternas fördel. Just innan det numerĂ€ra överlĂ€get tog slut gjorde Petter Emanuelsson 3–0, hans andra mĂ„l för kvĂ€llen och efterĂ„t kunde SkellefteĂ„ inte resa sig.

Man hade sina chanser, som nÀr Andreas Wingerli kom helt fri under numerÀrt underlÀge, men LuleÄs 18-Ärige Jesper Wallstedt var lysande mellan stolparna och höll nollan för första gÄngen i sin SHL-karriÀr. Men sÀkert inte för sista gÄngen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om