Turerna efter avhoppet: "Det var chockartat för mig"

Hans avhopp som kommunrevisionens ordförande i Kinda fick önskad effekt – och lite därtill. "Att det skulle smälla till så här var chockartat för mig", berättar Björn Hoflund.

Björn Hoflunds avhopp som kommunrevisionens ordförande i Kinda fick skarpa effekter. "Det var chockartat för mig", konstaterar han.

Björn Hoflunds avhopp som kommunrevisionens ordförande i Kinda fick skarpa effekter. "Det var chockartat för mig", konstaterar han.

Foto: Torbjörn Lindqvist/Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2021-02-05 13:58

På vad som får anses vara ett coronapatenterat vis, med flera mils avstånd till varandra, stämmer vi träff över telefon. För så sent som för två år sedan var den tidigare Kindamoderaten Björn Hoflund en del av den styrande majoriteten i Kinda. Efter valet 2018, när hans parti manövrerades ut, kom han att ta ett steg tillbaka från rampljuset. 

Istället valdes han till rollen som kommunrevisionens ordförande – ett uppdrag som i korta drag går ut på att granska politikernas och nämndernas arbete. Under 2020 presenterade han, tillsammans med sina revisionskollegor, en utredning som blottlade en rad felaktigheter kring utbetalda politikerarvoden. Ett knappt år senare gjorde utredningen att han avgick i protest. "De har inte tagit vår utredning på allvar", sa Hoflund i en intervju med oss och menade att de åtgärder kommunstyrelsen (KS) och kommunfullmäktige (KF) hade genomfört efter revisionens utredning inte var tillräckliga.

– Redan tidigt i utredningen påtalade vi behovet av ytterligare återbetalningar av politikerarvoden och när vi informerade KS presidium om vad vi hade kommit fram till reagerade de kraftigt. För mig är det helt oförståeligt att de inte agerade mer kraftfullt tidigare. På något vis har det varit locket på från både opposition och koalition, menar Hoflund.

undefined
Tillsammans med sina revisionskollegor utredde han Kinda kommuns utbetalningar av politikerarvoden och upptäckte felaktigheter. "Oförståeligt att de inte agerat mer kraftfullt", säger Hoflund.

Så här i efter hand går det att konstatera att hans avhopp som ordförande satte bollen i rullning. Sedan dess har KS fattat beslut om att kräva den avgående vice ordföranden Lars Karlsson (L) på ytterligare återbetalning och dessutom har Socialdemokraterna, genom Conny Forsberg och Hans Måhagen, polisanmält politikerns agerande.

– Mitt syfte med avhoppet var att KS, som är ansvariga för tolkning och tillämpning av arvodesreglementet, återigen skulle ta upp frågan för ställningstagande– vilket de också har gjort nu. Att det skulle riva iväg med polisanmälningar och hela den biten kom som en överraskning och var inget som vi föreslog, förklarar Hoflund och fortsätter:

– Vi i revisionen kom fram till att det inte fanns någon anledning för oss att göra en polisanmälan.

Att Hoflunds protest skulle ha ett samband med det maktskifte som skett är något han vill dementera.

– Nej, så var det inte alls. Jag kände inte alls till att det här maktskiftet var på gång, säger han och fortsätter:

– Om den här historien, kring politikerarvoden, hade hanterats på rätt sätt hade det varit undanstökat vid det här laget.

undefined
Socialdemokraterna, genom Conny Forsberg och Hans Måhagen, kom att göra en polisanmälan. "Det kom som en överraskning", konstaterar Hoflund.

Kommunrevisionen har i sin tur fått en del kritik, från övriga politiker, för att inte ha varit tillräckligt tydliga i sin utredning.

– Vår avsikt var att en konstruktiv diskussion skulle föras och vi var ganska återhållsamma i det vi framförde för att inte riva upp mer damm än nödvändigt. Jag tror att det på sätt och vis gjorde att det hela sopades under mattan.

Kan återhållsamheten ha gjort att det var svårt att se det allvarliga?

– Det är svårt att säga. Det är hela tiden en balansgång mellan vad som sägs och vad som skrivs men ja, på något vis bidrog det nog till att det inte hände något i frågan, svarar Hoflund.

Ångrar du återhållsamheten?

– Allting är ju en lärdom och det här kanske kan göra att det är lättare att veta var gränsen ska gå i framtiden. Ytterst handlar det om förtroendet för det politiska systemet.

Som avslut på intervjun konstaterar Hoflund:

– Nu drar jag mig tillbaka från den politiska arenan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!