Kommunen satsar nio miljoner – hit går pengarna

Fler ska ut i jobb och slippa bidrag. Extra satsning på barn och ungdomars hälsa. Bättre digital service till kommuninvånarna. Det är några områden som kommunen satsar extra på i budgeten för nästa år. Men länets högsta skatt ligger fast.

Kommunen satsar nio nya miljoner på fler jobb, barn och ungas hälsa, läskunnighet och digital service. Bland annat.

Kommunen satsar nio nya miljoner på fler jobb, barn och ungas hälsa, läskunnighet och digital service. Bland annat.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-06-02 15:07

Det står klart sedan majoriteten i kommunstyrelsen beslutat om budgetramarna för 2022.

– Skatten ligger alltför högt, men ska vi sänka ska det vara långsiktigt hållbart och vi prövar det varje år. Nu har vi istället jobbat hårt för att få ut så mycket som möjligt av de pengar vi har, det är styrkan i vår budget, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Målet är att nå ett överskott på 20 miljoner kronor, det är i nivå med kravet på minst två procent av statsbidragen och skatteintäkterna. I årets budget minskades det till tio miljoner kronor för att socialnämnden skulle få tillskott på 18 miljoner kronor.

Även nästa år får socialnämnden mera pengar.

– Vi inför ett nytt demografiskt fördelningssystem som ger nämnden 3,6 miljoner kronor mer för att det är fler äldre med behov av omsorg. Samtidigt får barn och utbildning en dryg miljon mindre för att antalet barn och elever minskar något, förklarar kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Utöver detta satsar majoriteten nio nya miljoner inom flera olika områden. Exempelvis satsas 2,5 miljoner för att fler kommuninvånare ska hitta en väg till jobb och slippa leva på bidrag.

– Arbetsmarknadsenheten, Vuxenutbildningen och Näringslivsenheten ska jobba mer tillsammans och dra mer nytta av varandras kompetenser och roller i det här arbetet, med att knyta ihop människors behov av arbete och försörjning med företagens behov av arbetskraft och kunskaper. Vi tror mycket på att det ska bryta trenden med ökade behov av försörjningsstöd, säger Marie Nicholson.

En miljon satsas för att förbättra barn och ungas hälsa.

– Problem med psykiska ohälsa och stillasittande har inte blivit mindre under pandemin. Det här är viktigt att ta tag i. Det finns en arbetsgrupp som börjat jobba fram konkreta förslag för vad som ska göras, säger Ola Gustafsson (KD).

Lässatsningen för att alla ska kunna läsa efter första klass får ytterligare en miljon 2022.

600 000 kronor på digitalisering ska öka samarbetet inom kommunen och ge bättre service till invånarna. Pengar går också till åtgärder för att minska sjukfrånvaron.

Socialdemokraterna och vänstern lade fram egna budgetförslag. SD avstod från att ta ställning.

Budgetramarna för 2022 spikas av fullmäktige den 14 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!