Hon provar nya idéer i kristider

Att corona-pandemin slår hårt mot många företagare känner nog de flesta till vid det här laget. På Mossebo Gästhem väljer man att kämpa på med verksamheten i anpassad form.

"Man får anpassa sig lite så att man rider ut det ihop. Det är nog bara det som gäller tror jag." säger Clara Rylander.

"Man får anpassa sig lite så att man rider ut det ihop. Det är nog bara det som gäller tror jag." säger Clara Rylander.

Foto: Sofie Olsson

Pelarne2020-03-28 08:00

I onsdags kom beskedet att Astrid Lindgrens Värld skjuter på sin öppning, ett tungt besked för många småföretagare inom besöksnäringen i trakten. 

– Det är ju en utsatt bransch, så är det ju helt klart. Dels då Rokulla som är ett turistboende, det är ju till största delen barnfamiljer som besöker Astrid Lindgrens Värld som åker hit. Det kommer säkert att påverka en hel del, säger Clara Rylander. Hon driver Rokulla Pensionat själv, och Mossebo Gästhem tillsammans med Andreas Nibelius och Andrew Johnston.

De tog över Mossebo i oktober förra året och har under vinterhalvåret haft öppet för helgmiddagar och julbord. 

– Det är klart att det är oroligt. Vi är ett litet ställe som är ganska nyöppnade. Det är klart att det är ett oro- och stressmoment. Dessutom är man ju orolig privat också för ens nära och kära och folk runtomkring en också, så det är en stress, säger hon. 

Nu har verksamheten haft stängt en helg.

– Vi sa aldrig att nu stänger vi, utan sa att vi tar en paus. Vi provar en helg och så andas vi lite och ser hur utvecklingen går, vad som händer och så tar vi fler beslut ut efter det. Som det ser ut nu så kommer vi stänga i alla fall den här helgen också. Vi har ju helgmiddagarna som är väldigt uppskattade och de måste vi lägga på is så länge, säger Clara Rylander. 

Pausen gav dem möjlighet att fundera på vad de ska göra framåt och två idéer föddes.

– Dels så kommer vi att erbjuda en landsbygdsvarukasse. Vi har ju jättefina samarbeten med våra leverantörer, och känner att kan vi göra något för att bidra till att göra det här lite lättare för folk här runtikring så gör vi gärna det, säger hon.

Det andra projektet som nu startas igång handlar om att erbjuda lunch och middagar för avhämtning alla dagar i veckan. Clara Rylander ser projekten som ett sätt att anpassa sig till situationen.

– Det är för att hålla allt lite i rullning. Jag tror inte vi tjänar mycket alls på att man lägger sig ner och ger upp. Vi ska ju leva när den här krisen är över också. Så vi tror det är bra att hålla igång på det sättet man kan. 

Hur hittar man orken att fortsätta trots det osäkra läget?

– Det är ju tufft, man ser ju riskerna. Men som sagt, vi tänker inte ge oss. Jag tror inte någon av oss som driver det här har de tankarna, och då hittar man lite sug och får hitta nya vägar, nya sätt att komma runt det här. 

Matsalen på Mossebo Gästhem är tom på gäster. Men restriktionen om bordsservering påverkar inte restaurangen så mycket då man inte har bufféservering enligt Clara Rylander.
Matsalen på Mossebo Gästhem är tom på gäster. Men restriktionen om bordsservering påverkar inte restaurangen så mycket då man inte har bufféservering enligt Clara Rylander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!