Guldbaggens publikpris, även kallat svenska folkets filmpris för bästa svenska film, utses av Aftonbladets läsare.

Totalt var det 47 filmer som nominerades och som Aftonbladets läsare nu har röstat på under en knapp månads tid. Första gallringen skedde i dag då dessa 47 filmer blev tio.

Och den lokala framgångssagan fortsätter. För tillsammans med filmer som "Unga Astrid", "Tårtgeneralen" och "Ted – För kärlekens skull" är Matz Eklund, filmare från Björksebo mellan Vimmerby och Vena, vidare med sin dokumentär om dansbandet Larz-Kristerz, "Vill du dansa".

– När man hör det så låter det inte klokt. Jag fattar det knappt, skrattar en lycklig Matz Eklund.

– Att bara synas i samma sammanhang som de där produktionerna är helt galet. Men visst är det fantastiskt kul att alla filmer kan tävla mot varandra oavsett genre eller budget.

Att Matz och hans film nu är ytterligare ett steg närmare Guldbaggen är ännu ett bevis på hur svenska folket har tagit dokumentären om dansbandsfenomenet Larz-Kristerz till sina hjärtan. I julhelgen sågs den sammanlagt av över en miljon personer då den visades på SVT.

– Det verkar som att många gillar den. Sedan är ju intresset kring dansband kanske större än någonsin. Men att filmen skulle gå så här bra kunde jag inte drömma om. Jag trodde inte ens att den skulle komma med bland de 47, säger Matz Eklund.

Nu inleds en ny omröstning mellan de tio kvarvarande filmerna, vilken avslutas om en vecka, onsdag 16 januari. De tre som då har fått flest röster tävlar sedan mot varandra i en ny omröstning om den Guldbagge som presenteras på den stora galan som sänds i SVT 28 januari.

– Drömmen är så klart att komma bland de tre, men det känns fullständigt overkligt, säger Matz Eklund.