Orten får sin första restaurang – med äppeltema

Staffan Samuelsons planerade gårdsmusteri hemma i Djursdala har vuxit ur korgen redan innan det startat. I höst räknar han med att öppna restaurangen Musteriet, den första krogen i Djursdala. ”Så fort vi har alla tillstånd kör vi”.

Högt i tak. På loftet finns uthyrningslokal för fest.

Högt i tak. På loftet finns uthyrningslokal för fest.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Djursdala2019-05-15 06:00

Tidigare inte alls särskilt äppelkunnige Staffan Samuelson såg frukten falla från de många, och gamla, äppelträden hemma. Familjen och Islandshästarna kunde inte konsumera skörden på långa vägar. Där fanns lösningen på sista pusselbiten i ambitionen att göra frukostkorgen på turistboendet Oxgården i Vimmerby mera närproducerad.

– Mjölken och brödet är närproducerat, men inte juicen. Vi köper tusentals liter äppeljuice varje år till frukostkorgarna. Klart vi skulle göra must själva, när vi hade tillång till råvara.

Gårdens befintliga äppelträd kompletterades med 150 nya av olika sorter, som planterades 2017. För att starta musteri krävdes inköp av professionell maskin och inhämtande av kunskap. Förra hösten provkörde man för hemmabruk.

Till höstens skörd är man redo att starta musteriet kommersiellt och tanken är att Vimmerbybor – och andra – ska kunna komma med sina äpplen och åka därifrån en stund senare med sin egen äppelmust, pastöriserad och förpackad i bag in box. Mustmaskinen klarar 200 liter must i timmen.

Men det är inte bara gårdsmusteri som fått plats i det totalrenoverade gamla magasinet. Staffan Samuelson är i slutfasen med färdigställandet av en restaurang.

– Det ena har gett det andra och det här har utvecklats steg för steg. Vi tänkte att det kunde vara kul att tillaga andra äppelprodukter, som chutney och pajer. Och för det behövs ett restaurangkök. Och när vi ändå har ett restaurangkök vore det ju kul med en restaurang, där man kan slå sig ner och ta en fika eller en bit mat medan man väntar på att musten ska bli klar. Nu avvaktar vi bara beslut om de tillstånd vi sökt för livsmedelshantering i musteriet och köket och serveringstillstånd i restaurangen.

Hur ser du på förutsättningarna att driva en sådan här nischad verksamhet i en liten ort som Djursdala?

– Det är svårt att säga. Jag gör inte det här i första hand för att tjäna ytterligare pengar, jag är en entreprenör som gör det för att jag tycker det är roligt och brinner för en levande landsbygd. Det finns flera bra exempel på företag på landsbygden i vårt område, i Ingebo Hagar och i Tuna, Jag brukar hävda att har man en jordbruksfastighet och har fyra hus för uthyrning kan man leva på det året runt.

Temat i restaurangen blir, inte helt otippat, äpplen. Äppeldesserter, äpplen som inslag i varmrätter och kanske franska cider och calvados. Staffan Samuelson ser stor potential.

– Jag är med i ett nationellt resurscentrum för småskaligt mathantverk och det vore intressant att samarbeta med andra mathantverkare och kanske ha kurser. I restaurangen kan man också tänka sig aktiviteter utanför äppelsäsongen från april till november, kanske adventsmys med äppelglögg och som ett utflyktsmål kopplat till naturturismen i Djursdala, där vi ju har en hel del vandringsleder. Dessutom har vi inrett loftet, som uthyrningslokal för fester.

På sikt kan det bli arbetstillfällen, tror Staffan Samuelson.

– Absolut säsongsanställningar, men i första skedet vill vi prova oss fram själva och se hur det här landar.

Köket är klart, bortsett från en stor detalj. En järnspis som tjänstgjort flottiljen i Karlskrona. Den väger ett ton.
Köket är klart, bortsett från en stor detalj. En järnspis som tjänstgjort flottiljen i Karlskrona. Den väger ett ton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!