Detta är ett annonssamarbete

De viktigaste tipsen för dig som söker hyresbostad!

20 juni 2022 08:19

Ska du ta en titt på ditt framtida hem? Då är det bäst att inte rusa in i saker och ting. Efter alla dessa besök, hittade du äntligen ditt drömhem? Då vill du naturligtvis inte göra några obehagliga upptäckter när kontraktet väl är undertecknat. Bostadsmarknaden runt om i hela Sverige har förändrats radikalt de senaste åren. Det kan helt enkelt vara svårt att veta hur man kan hitta en bra lägenhet. Detta gäller både om du flyttar för första gången eller ska hyra en lägenhet för första gången på många år. I denna artikel har vi sammanfattat sju frågor du bör ställa dig när du letar efter en hyreslägenhet! Förbered därför ditt besök noggrant.

1. Trevligt läge och trevlig omgivning?

Använd Google Street View för att se grannskapet från din fåtölj. Eller varför inte en promenad eller cykeltur dit? Men se till att du åker dit för att verkligen njuta av atmosfären. Var finns närmaste affärer, busshållplatser och tågstationer? Finns det skolor, parker eller andra grönområden i närheten? Och framför allt, hur är atmosfären i luften? Ett tips: gör besöket när du precis har kommit från jobbet. Då har förmodligen alla grannar kommit hem, och du märker genast om det är lätt att hitta parkering.

2. Vad är hyrorna i grannskapet?

Försök att ta reda på vad de vanliga hyrespriserna är i området. En fastighetsbyrå vet detta som ingen annan. Detta ger dig en objektiv syn och en stark förhandlingsposition. Med hjälp av Bostadshub kan du hitta lediga lägenheter i Vimmerby och därmed få en översikt över hur hyrorna ser ut. 

3. Hur är husets allmänna skick?

  • Är den väl isolerad? Var uppmärksam när det gäller isolering. Finns det dubbelglas överallt? Detta är något som kommer att bespara dig mycket pengar under vintermånaderna.
  • Ljudisolerat ställe? Kontrollera också om huset är väl isolerat mot buller. Den bästa tidpunkten för att bedöma detta är när du normalt kommer hem från jobbet. Då är de flesta grannar också hemma och du kan höra hur tyst eller bullrigt det är.
  • Hus utan fukt? Leta efter fuktiga fläckar på väggar och tak. Titta också noga bakom skåp och gardiner. Fukt är en riktig plåga som skadar din hälsa. Kontrollera naturligtvis badrummet dubbelt så noga. Finns det till exempel ett fönster? Kontrollera också om det finns mekanisk ventilation. Och när du ändå är i badrummet: öppna kranarna. Då kan du se om vattentrycket är okej. Förresten, hur lång tid tar det för varmt vatten att rinna in i dina händer? Gör samma sak i köket.
  • Bra väggar och tak? Titta på väggar och tak. Då vet du om det finns något att göra. Om så är fallet, fråga om du kan göra det arbetet. Är insatserna nödvändiga? Be att få betala mindre hyra de första månaderna. Var uppmärksam: Sprickor och skador kan tyda på en instabil byggnad. Det kan inte ändras genom att man lappar lite på det.
  • Är fönstren i ordning? Öppna gärna fönstren och kontrollera att de är i gott skick. Inget är så irriterande som ett fönster som inte öppnas eller stängs. Det handlar trots allt om din hälsa och allmänt välbefinnande. Är du osäker på om du får göra detta? Du ska veta att du har full rätt att testa alla anläggningar under ditt besök.
  • Säkert hem? Kontrollera under besöket att allt är säkert. Är ytterdörren inbrottssäker? Hur ser låset ut? Finns det rökdetektorer i trapphuset?

4. Är el och värme okej?

Kontrollera med fastighetsmäklaren om elen har godkänts. Kontrollera om det finns tillräckligt med eluttag, om de är smart installerade och om de är tillräckligt kraftfulla för dig. Detta är också viktigt: Har huset en separat eller gemensam elmätare för de olika lägenheterna? Om det sistnämnda är fallet, fråga hur uppgörelsen sker. Normalt har varje lägenhet en egen mätare som du som hyresgäst kan kontrollera när som helst.

Uppvärmning: Kontrollera hur du ska värma lägenheten. Har ni egen centralvärme eller är den gemensam? I det senare fallet bör du fråga hur kostnaderna beräknas. Kontrollera också om varje rum har en radiator med lock i gott skick. Förresten, finns det en termostat?

5. Är husdjur tillåtna?

Har du ett husdjur? Kontrollera om djuret får vara inomhus. Ägaren kan förbjuda husdjur i sitt hyresavtal. Men detta förbud måste vara grundat på något. Detta är en fråga för diskussion. I vilket fall som helst: sköt alltid huset som en "god familjefar". Vässar din katt klorna på väggen eller golvet? Eller vänder din hund upp och ner på grannskapet? Var därför uppmärksam på att läsa det finstilta i hyreskontraktet. 

6. Vem är hyresvärden?

Innan du skriver under ett hyresavtal ska du kontrollera hyresvärden och den person som hyr ut lägenheten till dig - det är mycket möjligt att de inte är samma person. Om du vet att någon du känner har hyrt av samma bolag innan kan det alltid vara bra att fråga dem om deras upplevelser med hyresvärden. Hos Bostadshub.se - bostäder på nätet - kan du med enkelhet hitta lägenheter och tillförlitliga hyresvärdar både i Vimmerby som de flesta andra platser i Sverige.

Från

bostadshub.se