Annonssamarbete med Motorsport

Dags att röja? Här finns allt som behövs för att lyckas

Röjsågar, motorsågar, häcksax– och säkerhet. Detta behövs för att lyckas med skogsröjningen eller trädgårdsarbetet som väntar där hemma.

Andreas Jalminger visar röjsågen Stihl FS 460, iklädd Husqvarnas röjbyxor och arbetsjacka med förstärkta knä- och axelpartier för sprutskydd. Kängor med sågskydd från Husqvarna, finns även från Stihl. Hjälm från Stihl.

Andreas Jalminger visar röjsågen Stihl FS 460, iklädd Husqvarnas röjbyxor och arbetsjacka med förstärkta knä- och axelpartier för sprutskydd. Kängor med sågskydd från Husqvarna, finns även från Stihl. Hjälm från Stihl.

Foto: NTM Media, Content Studio

Native2024-09-01 04:30
Detta är ett annonssamarbete.

Inne på skog- och trädgårdsavdelningen i Motorsports butik finns produkter från Stihl och Husqvarna både för stora röjarlag – fullblodsproffs - och för hemmafixaren som ska snygga till lite hemma i trädgården.

– Man kanske ska slå lite gräs eller gå i skogen utan att vara en proffshuggare. Då brukar jag rekommendera en allroundsåg, med både trimmer och klinga. Sen lite säkerhetsutrustning också för att det ska fungera, säger Andreas Jalminger som har jobbat hos Motorsport i Vimmerby sedan 1988, och fortsätter: 

– Varje huggare har sina grejer och ingen är den andre lik. En kör kedjebredd på 1,5 mm, men det kan inte en annan ha utan han kör 1,3 mm kedjebredd på sin motorsåg. Det är bara så det är.

undefined
Hos Motorsport i Vimmerby finns flera olika röjsågar och motorsågar från Husqvarna och Stihl, och det mesta för att göra röjningen så säker som möjligt.

En del köper stånghäcksaxar och häcksaxar för att klippa buskar och annat i trädgården med. 

– Det går mest produkter för skogsröjning, men givetvis säljer vi till folk som ska ta ner äppelträd också eller jämna till sin allé och behöver en stångsåg till det, säger Andreas.

Det finns ingen särskilt årstid betingad för just röjning, även om många gör det vintertid.

undefined
Andreas Jalminger visar den lättstartade röjsågen Honda 450 som är perfekt för hästgården. En mycket prisvärd röjsåg där klinga, trimmer och trekantsklinga medföljer i köpet. Andreas är iklädd Husqvarnas röjbyxor och arbetsjacka med förstärkta knä- och axelpartier för sprutskydd. Kängor med sågskydd från Husqvarna, finns även från Stihl. Hjälm från Stihl. Motorsport säljer även proffsröjsågar från Stihl och Husqvarna.

– Förr gjorde man inte det för då var det mycket snö, men nu är det inte så mycket snö på vintern längre. Röjningen har ökat kopiöst. Förr fanns det stora huggarlag som röjde i skogen, sen kom skogsmaskinerna och ersatte motorsågen. Det kommer ändå alltid finnas huggare som fäller träd inledningsvis i stora röjningsarbeten.

Vikten av rätt skyddsutrustning vid röjningsarbeten kan inte nog understrykas och kvaliteten på säkerhetskläder har blivit bättre genom åren.

undefined
"De sitter ju som handsken idag! Förr när byxorna blev blöta så hängde de ända nere vid knäna, för att de blev så tunga", minns Andreas.

– För att få röja på någon annans mark, till exempel i skogen, måste man ha reflexväst EN471. Mer säkerhet har tillkommit genom åren, även om skyddsbyxorna alltid har funnits, men har även de blivit bättre. De sitter ju som handsken idag! Förr när byxorna blev blöta så hängde de ända nere vid knäna, för att de blev så tunga, minns Andreas.

Hos Motorsport i Vimmerby berättar de också hur maskinerna ska underhållas. 

– Vi säger vad som är det viktigaste och vad man måste göra med sågen för att den ska fungera. Det finns kurser som efter godkänt prov ger ett körkort för användning av motorsåg och röjsåg. När du fäller träd handlar det om säkerhet så att det inte ska kunna gå åt skogen om ett träd fastnar eller inte faller rätt. Då måste man veta hur man ska hantera situationen, säger Andreas som själv har motorsågskörkort. 

undefined
Hos Motorsport finns allt du behöver till röjningen.
Motorsport

Vill du veta mer eller komma i kontakt med Motorsport? Läs mer på motorsport.se, besök någon av butikerna eller slå dem en signal på: 

VIMMERBY
Adress: Sevedegatan. 5
Öppet: Mån-fre 8-18, Lör. 10-14
Telefon: 0492-134 60,

VÄSTERVIK
Adress: Allén 46
Öppet: Mån-fre 9-18, Lör. 10-14
Telefon: 0490-101 05,

GAMLEBY
Adress: Trädgårdsgatan. 2
Öppet: Mån-fre 8-17, Lör. Stängt
Telefon: 0493-102 62,

Karta: Motorsport
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Vimmerby-Tidning.