Annonssamarbete med Motorsport

Så vet du vad du behöver till röjning

Röjsågar, motorsågar, häcksax– och säkerhet. Detta behövs för att lyckas med skogsröjningen eller trädgårdsarbetet som väntar där hemma. - Röjning har ökat kopiöst, säger Andreas Jalminger hos Motorsport i Vimmerby.

Native 1 september 2023 10:30
Detta är ett annonssamarbete.

Vissa vet redan vad de ska köpa när de tar det första klivet in i butiken hos Motorsport i Vimmerby, andra kan behöva lite hjälp på traven och vägledning för att hitta rätt saker. 

– Varje huggare har sina grejer och ingen är den andre lik. En kör kedjebredd på 1,5 mm, men det kan inte en annan ha utan han kör 1,3 mm kedjebredd på sin motorsåg. Det är bara så det är, säger Andreas Jalminger som har jobbat hos Motorsport i Vimmerby sedan 1988.

Inne på skog- och trädgårdsavdelningen finns produkter från Stihl och Husqvarna både för stora röjarlag – fullblodsproffs - och för hemmafixaren som ska snygga till lite hemma i trädgården.

– Man kanske ska slå lite gräs eller gå i skogen utan att vara en proffshuggare. Då brukar jag rekommendera en allroundsåg, med både trimmer och klinga. Sen lite säkerhetsutrustning också för att det ska fungera, säger Andreas Jalminger.

undefined
Hos Motorsport i Vimmerby finns flera olika röjsågar och motorsågar från Stihl och det mesta för att göra röjningen så säker som möjligt.

En del köper stånghäcksaxar och häcksaxar för att klippa buskar och annat i trädgården med. 

– Det går mest produkter för skogsröjning, men givetvis säljer vi till folk som ska ta ner äppelträd också eller jämna till sin allé och behöver en stångsåg till det, säger Andreas.

Det finns ingen särskilt årstid betingad för just röjning, även om många gör det vintertid.

– Förr gjorde man inte det för då var det mycket snö, men nu är det inte så mycket snö på vintern längre. Röjningen har ökat kopiöst. Förr fanns det stora huggarlag som röjde i skogen, sen kom skogsmaskinerna och ersatte motorsågen. Det kommer ändå alltid finnas huggare som fäller träd inledningsvis i stora röjningsarbeten.

Vikten av rätt skyddsutrustning vid röjningsarbeten kan inte nog understrykas och kvaliteten på säkerhetskläder har blivit bättre genom åren.

– För att få röja på någon annans mark, till exempel i skogen, måste man ha reflexväst EN471. Mer säkerhet har tillkommit genom åren, även om skyddsbyxorna alltid har funnits, men har även de blivit bättre. De sitter ju som handsken idag! Förr när byxorna blev blöta så hängde de ända nere vid knäna, för att de blev så tunga, minns Andreas.

undefined
Andreas Jalminger visar upp skyddskläder från Stihl som finns i butiken hos Motorsport Vimmerby.

Hos Motorsport i Vimmerby visar personalen kunderna hur produkterna fungerar, hur kedjan ska sitta och hur man startar motorsågen. 

– Det är viktigt att man balanserar sågen rätt när man går i skogen så att man gör arbetet så lätt som möjligt för sig själv. 

De berättar också hur maskinerna ska underhållas. 

– Vi säger vad som är det viktigaste och vad man måste göra med sågen för att den ska fungera. Det finns kurser som efter godkänt prov ger ett körkort för användning av motorsåg och röjsåg. När du fäller träd handlar det om säkerhet så att det inte ska kunna gå åt skogen om ett träd fastnar eller inte faller rätt. Då måste man veta hur man ska hantera situationen, säger Andreas som själv har motorsågskörkort. 

Nu ska han gå på fotbollsmatch med barnen. Dagarna som följer, och alla andra dagar, kommer han fortsätta hjälpa kunderna att göra röjningsarbetet så säkert som möjligt – och hitta rätt maskiner för utförandet.

undefined
En bra skyddshjälm med visir och hörselkåpor är särskilt bra vid röjningsarbeten med motorsågar.
Motorsport

Vill du veta mer eller komma i kontakt med Motorsport? Läs mer på motorsport.se, besök någon av butikerna eller slå dem en signal på: 

VIMMERBY
Adress: Sevedegatan. 5
Öppet: Mån-fre 8-18, Lör. 10-14
Telefon: 0492-134 60,

VÄSTERVIK
Adress: Allén 46
Öppet: Mån-fre 9-18, Lör. 10-14
Telefon: 0490-101 05,

GAMLEBY
Adress: Trädgårdsgatan. 2
Öppet: Mån-fre 8-17, Lör. Stängt
Telefon: 0493-102 62,

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Vimmerby-Tidning.