Detta är ett annonssamarbete

Jag behöver ta ett lån - var ska jag börja?

18 februari 2022 13:24

Det är helt naturligt att behöva ta ett lån någon gång i livet. För många är det ett stort steg, och erbjudanden finns det många. Men vilket lån ska man välja?

Nuförtiden finns tack och lov internet där man lätt kan få information, men informationsflödet är så stort att man måste filtrera den information man egentligen behöver.

Sajter som Lånoo ger en klar bild av vad vilka typer av lån som finns. Kanske är det till att köpa en bostad, en bil, studera eller att göra en drömresa.

För att kunna ta ett lån finns en del krav som du måste uppfylla, det är ingen rättighet att få ett lån. Man måste vara minst 18 år och inte ha betalningsanmärkningar, men kraven är olika hos olika långivare och du som låntagare har också en del i hur ditt lån kan se ut. Har du en fast inkomst är det troligt att du kan få ett billigare lån än någon som som inte har lika hög kreditvärdighet.

Alla vill naturligtvis hitta det billigaste lånet, då är det viktigt att veta vad totalkostnaden för lånet blir. Kanske du har hittat ett lån med låg ränta och avgifter vilket låter bra, men hur lång är perioden med återbetalningen? Andra avgifter som också varierar totalkostnaden är fakturaavgifter, administrativa avgifter och glöm inte att kontrollera summan på startavgiften.

Behöver du pengar snabbt?

Det är naturligtvis bättre att försöka spara ihop pengar till dina köp än att låna. Men om du tex. har en mindre utgift som du inte hade räknat med och behöver betala det så fort som möjligt, finns det så kallade SMS-lån. Du kan få pengarna på kontot bara efter några minuter vilket är en stor fördel, men det finns också nackdelar som man bör ha i åtanke. 

Lånet ska naturligtvis betalas tillbaka och till det läggs räntor och avgifter som kan vara höga, så man bör tänka sig för och inte vara impulsiv innan man tar ett SMS-lån. Generellt för alla lån ska man ta sin tid och jämföra alla erbjudanden och möjligheter. Ta gärna kontakt med flera olika långivare, tala med olika banker och se igenom just din situation.

Låna bara det du behöver, ett lån är något som kommer att påverka din ekonomi en tid framöver. Fråga experter om det är något du inte förstår, det är viktigt att du förstår lånets innebörd. Långivarna har i det flesta fall ansvar för att ge information om de viktigaste delarna angående lånet, något som kallas för förklaringsskyldighet, se igenom det noga innan du bestämmer dig.

Från

Lånoo