Udda nationaldagsfirande på smalspåret

Länsmusiken i Kalmar län lastar tåget med artister och bjuder på ett minst sagt annorlunda nationaldagsfirande i år.

Smalspåret tar artisterna med sig tillbaka i tiden. Martin Ibom, i rollen som radioprofilen Tage, kommer att guida artisterna och följarna längs banan på den här udda nationaldagsresan.

Smalspåret tar artisterna med sig tillbaka i tiden. Martin Ibom, i rollen som radioprofilen Tage, kommer att guida artisterna och följarna längs banan på den här udda nationaldagsresan.

Foto: Privat

Hultsfred2020-05-31 16:00

Värd på resan är radioprofilen Tage spelad av Martin Ibohm, som tar resenärerna med sig på en resa i både tid och rum. Vid utvalda stationer kommer tåget att stanna, och det blir små konserter med musik från olika årtionden. Och dessa kommer att sändas live via länsmusikens sociala medier.

Med på resan är bland annat musikerna Filip Jers, Dimpker Brothers, Vena Musikkår, Mollie Minott och många flera.

Länsmusiken svarar för arrangemanget, tillsammans med kommunerna utmed banan.

Carolina Johansson på länsmusiken i Kalmar är lite av mamma till den här idén. När nästan alla länsmusikens konserter och det mesta annat är inställt till följd av pandemin fick hon tänka om – och tänka nytt.

– Dessutom är jag väldigt förtjust i tåg, säger hon. Och jag är väldigt nyfiken på just smalspåret. Att så många är intresserade av att bevara det, säger en del om bygden.

Det här ledde fram till en kombination av intressen, tåg och musik, kantad med åtskilligt med nostalgi. En resa bakåt i tiden med musik från 50-talet och bakåt, till år 1879 när järnvägen byggdes. 

– Det handlar också om att lyfta varför vi firar nationaldagen, säger hon. Om värderingar, gemenskapen, i en tid när ensamhet och isolering blivit så påtaglig. Det ingår också i vårt uppdrag att stötta länets musiker.

Men samtidigt gäller det också att hålla på restriktionerna. Så för att det inte ska bli några större folksamlingar på stationerna där tågen stannar, hålls tidtabellen hemlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!