Ambulanser behövs i hela länet

Nu har vi fått läsa i vår tidning att Virserums ambulans skall övergå till att bli dag ambulans under sommaren, det vill säga tre månader utan ambulans under kvällar, och nätter. På en ort som ligger över 10 mil från länets akutsjukhus.

Virserum är en av orterna somblir utan ambulans under nätterna i sommar.

Virserum är en av orterna somblir utan ambulans under nätterna i sommar.

Foto: CNP

Debatt2020-05-26 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur tänker herrarna och damerna på Region Kalmar. Man rustar upp våra akutsjukhus för att bättre kunna hjälpa befolkningen vid sjukdom, detta är mycket bra men hur tänker man sedan? 

Jo man gör som så många gånger förut, förändrar Virserums ambulans så den bara skall fungera på kontorstid. 

Hur skall vi då kunna känna oss trygga i Järnforsen, Virserum och alla byar runt omkring? Den ambulans som är belägen längst bort från akutsjukhusen skall stå i ett garage i Hultsfred när någon får en stroke, allergichock eller annan allvarlig akut sjukdom som i sin tur kräver hjälp av akutvård. 

Skall alla vi som har längst att åka, behöva vänta på framkörning 30 minuter innan något händer? Hur tänkte ni nu? Är inte snabba ambulanstransporter och akutsjukhus till för oss också.

Ambulanschef Melker Engström säger att det skall vara en hög kompetens, bra arbetsmiljö och vettiga scheman. Självklart skall det vara det, men vad är detta för dåliga bortförklaringar. Jag har talat med flera ambulansanställda som tycker att detta är ett dåligt beslut och jag instämmer till fullo. 

Vad jag vet så är det arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet och Ambulanssjukvårdens huvudsakliga uppdrag i Kalmar län är att tillgodose befolkningens behov av ambulanssjukvård och detta borde Engström och hans chefer känna till.

Jag som invånare i Kalmar län accepterar inte detta, och jag är inte ensam om den ståndpunkten. Jag är övertygad om att många invånare i Hultsfred, Vena, Silverdalen, Målilla, Mörlunda och för den delen även i övriga Kalmar län inser det orimliga i detta. Jag anser att Region Kalmar län bör ta sig en funderare och rätta till detta snarast.