FILM: Lodjursmamma leker med sina ungar

Antalet lodjur tycks ha minskat något i Kalmar län i år. Men siffrorna är något osäkra, eftersom det har varit så lite spårsnö.

Bristen på spårsnö har gjort att inventerarna har fått förlita sig på utplacerade kameror.

Bristen på spårsnö har gjort att inventerarna har fått förlita sig på utplacerade kameror.

Foto: Roger Lundberg

Västervik2020-05-26 06:00

Vinterns inventering av lodjur har försvårats av att det knappt har varit någon snö, som annars är ett bra hjälpmedel för att spåra djuren.

– I stället har vi fått förlita oss på våra kameror, säger Roger Lundberg från Gamleby.

Han är kvalitetssäkrare på uppdrag av länsstyrelsen och besiktningsman. Det sistnämnda innebär att det är han som får åka ut och göra en besiktning om det är tamboskap som har blivit dödade av lodjur. Men det har inte inträffat i vårt län i år. Hundar kan också råka illa ut, när de träffar lodjur, men det har inte heller inträffat i år.

Inventeringen visar på en föryngring om 8,5 djur, mot 11,5 förra året. En föryngring, som också kallas för en familjegrupp, är en hona med en eller flera ungar. De konstiga siffrorna förklaras med att vissa djur rör sig över flera län.

Roger Lundberg tror att antalet djur ligger på ungefär samma nivå som i fjol, men han utesluter inte att det kan ha skett en minskning.

– Det vet vi inte. Det har varit för lite snö.

Om antalet föryngringar som har konstaterats i vinterns inventering stämmer, betyder det att det finns drygt 45 lodjur i länet nu.

I slutet på förra året beslutade länsstyrelsen om licensjakt på lodjur och meddelade att sammanlagt åtta lodjur fick fällas i Kalmar län under mars månad 2020. Beslutet innehöll flera förbehåll. Bland annat fick max tre honor skjutas och de måste väga minst 14 kilo styck.

Roger Lundberg berättar också att högst ett lodjur per kommun fick skjutas, och inte i alla kommuner heller.

Resultatet av årets jakt blev att fyra hanar sköts: en i Emmaboda, en i Oskarshamn, en i Hultsfred och en i Högsby.

Lundberg upplever inte att intresset har varit så stort från jägarnas sida för den här jakten. Årets inventering kan också göra att det blir färre djur som får skjutas nästa år, eftersom färre föryngringar har hittats, och det är dessa siffror som ligger till grund för tilldelningen.

Av årets jakt att döma, kan man tro att det finns mest lodjur i mellanlänet, men Roger Lundberg säger att de finns utspridda över hela länet.

– Sedan är det vissa områden de har som hemområden. Odensvi är ett sådant område i vår kommun.

I januari i år var det ett lodjur som blev trafikdödat i Västerviks kommun, på E22 norr om Edsbruk.

– Det var också en hane. De har ofta större revir och rör sig över större områden än honorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!