Genom kärlek och sorg: Nu har de förnyat sina löften

40 år tillsammans. Marie och René Rasmussen har följts åt genom livet, med djup kärlek, men även sorg längs vägen. Nu har de valt att bekräfta sin kärlek till varandra, genom att förnya sina äktenskapslöften.

Av kärlek till varandra valde Marie och René Rasmussen att förnya sina äktenskapslöften vid en ceremoni på Hotell Hulingen, som Mona Sahlin höll i. På bilden också vittnena Petra och André Bjälefors.

Av kärlek till varandra valde Marie och René Rasmussen att förnya sina äktenskapslöften vid en ceremoni på Hotell Hulingen, som Mona Sahlin höll i. På bilden också vittnena Petra och André Bjälefors.

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2020-05-25 20:00

– Nu är äntligen dagen här, säger Marie när vi slagit oss ner vid köksbordet i Mörlunda. 

Hon sträcker fram handen över kopparna, och René fattar den kärleksfullt.

– Jag är stolt över dagen när man vet vilka tider det är, tillägger hon. Många går ifrån varandra och somliga förlorar den de håller kär. När man kommer upp i åren, tänker man mycket på hur fort åren gått och jag hade en stroke för fem år sedan, så jag vet också hur fort livet kan ändras.

Vi pratar kläder de ska bära och Marie har målat naglarna, men ursäktar med ett leende att det inte är så snyggt gjort. Blombuketten med rosa rosor och vit sky är hämtad.

– Den gamla med gula rosor och vit freesia hänger torkad på väggen där inne, bredvid bröllopsfotot från den 3 juli 1987, säger René och nickar mot vardagsrummet.

undefined
Det är 40 år sedan Marie och René Rasmussen träffades och 33 sedan de gifte sig. Brudbuketten har de sparat och den har sin plats bredvid bröllopsfotot.

15 november är det 40 år sedan de träffades på en dans på Hotell Hulingen. Little Gerhard var där och spelade och René minns till och med vad Marie hade på sig, den där kvällen när allt fick sin början.

– Jag hade kört lite vänner och när jag var klar gav en kompis mig en slant med uppmaningen att jag skulle gå på hotellet och köpa mig en öl, berättar René som bodde i Hultsfred då.

Det var bara några timmar kvar av kvällen, men det skulle visa sig vara oerhört viktiga timmar för framtiden.

– Jag bjöd upp Marie, jag minns att jag tänkte att hon var snygg och dansade bra, säger René.

– Vi pratade och dansade resten av kvällen och när allt var slut hjälpte han mig på med jacken och följde mig till bussen. Jag var så mallig och tanken som slog mig var att han "inte var som alla andra, utan en riktig gentleman", säger Marie.

En fika dagen efter, hemma hos Renés blivande svärföräldrar, lade grunden till något som skulle växa till villkorslös kärlek. Vägen har visserligen inte bara kantats av djup kärlek, utan även av sorg. Men det har snarare gjort kärleken starkare, tror de.

– Jag är så glad i min René, säger Marie och kan inte längre hålla tillbaka tårarna. Han är så lugn och omtänksam. Han har hjälpt mig mycket och vi har gått igenom mycket tillsammans. Han är min klippa.

René har lika mycket fint att säga om Marie, och ser nu fram emot att de ska få förnya sina äktenskapslöften. Och det finns något ytterligare han längtar efter.

– Att få en ring på fingret. Jag tog av mig både förlovnings- och vigselringen i sympati när Marie var gravid och blev för tjock om fingrarna för att bära ringarna. Sedan dess har jag inte hittat mina. Och det är 36 år sedan nu som vår son Emil föddes. Han är gift med Suzette och de har gett oss barnbarnet Vilma, åtta år.

undefined
Efter äktenskapslöftena förnyats firade René och Marie på Hotell Hulingen med en dans, middag och väl hemma blev det champagne och jordgubbar.

Att de skulle förnya sina äktenskapslöften på Hotell Hulingen, på precis den platsen där de först träffades, kändes självklart. Och de är glada över att Socialdemokraternas tidigare partiledaren Mona Sahlin tackade ja till att hålla i ceremonin.

–Jag har varit vigselförrättare i 20-25 år. Det går inte att ha ett roligare uppdrag, säger Mona Sahlin när vi väntar på huvudpersonerna och vittnena Petra och André Bjälefors.

Vad skulle ni säga är hemligheten till långvarig kärlek?

– Man måste både ge och ta, kunna kompromissa och vi tycker det är viktigt att man både kan gråta och skratta ihop, säger Marie och René. Vi sätter värde på varandra mer och mer för varje dag, för vi vet ju att vägen framåt inte är längre, utan kortare. 

Förnya äktenskapslöften

Går man in på Svenska kyrkans hemsida och läser om vigslar får man även reda på möjligheten att förnya de löften man en gång givit.

Det är inte en juridisk handling utan en förnyelse av något man redan har sagt ja till.

Det finns inga särskilda ritualer eller regler utan det är fritt att forma ceremonin väldigt personligt så det passar just det par som vill förnya sina löften.

Att förnya sina äktenskapslöften kan bli ett fint sätt att stärka relationen.

Karta: Hotell Hulingen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!