Semesterracet ställs in: "Klubben mår inte bra av det"

Årets upplaga av Semesterracet kommer inte att bli av. Den populära folkracetävlingen i Vimmerby ställs nu in med anledning av coronapandemin. "Det är egentligen den här tävlingen vi lever på", säger Johan Karlsson i Vimmerby MS.

Semesterracet i Vimmerby ställs in i år.

Semesterracet i Vimmerby ställs in i år.

Foto: Magnus Strömsten

Folkrace2020-05-25 18:00

Semesterracet brukar årligen locka människor från hela Sverige till Vimmerby och Ganagaredalen för en stor folkracefest. Men i år kommer det inte bli någon sådan. Arrangörerna, Vimmerby MS, har beslutat att ställa in Semesterracet i år. Det framgår i ett pressmeddelande som klubben skickade ut under måndagen.
– Vi hade inget val. Det är verkligen jättetråkigt, säger Johan Karlsson, som är med i VMS och i folkracekomittén. 

Att arrangera tävlingen på något annat sätt, till exempel i en mindre omfattning, var inget alternativ.
– Det blir inte samma grej då. Det funkar heller inte att ha det publikfritt för vem som helst måste kunna komma dit och lägga anbud, förklarar Karlsson.

Beskedet kommer dock inte som någon chock. Coronapandemin har fått stora konsekvenser för alla typer av arrangemang i Sverige.
– Vi har pratat om det här ända sedan i april, när covid-19 tog fart, och vi har trott det värsta hela tiden. Vi har ändå planerat för fullt men tog ändå beslutet att ställa in. Det är en jättekonstig känsla för Semesterracet har aldrig tidigare ställts in, suckar Karlsson och fortsätter:
– Allt var egentligen färdigt. Alla funktionärsposter var tillsatta och inbjudan var helt klar. Men eftersom deadline för det vi skulle behöva hyra in var första juni så kunde vi inte hålla på det längre. Vissa andra tävlingar kan lämna besked mycket senare, så som den på Gotland. 

Det här är också en tuff smäll för Vimmerby MS som klubb.
– En jättestor förlust för oss. Som tur är så har vi sparat undan lite pengar sedan åren innan men vi har ändå stora utgifter på gång. Klubben mår inte bra av det här och det är många som brinner för den här tävlingen. Det är egentligen den vi lever på.

Ett litet ljus i den mörka tunneln för alla folkraceälskare är att VMS planerar att utöka en annan tävling, Höstracet, med en dag och hålla tävlingen över tre dagar. Det förutsätter givetvis att situationen i samhället förbättras och att man kan arrangera tävlingen på ett säkert sätt.
– Ja, vi har pratat om att göra det till "lilla" Semesterracet med en rolig touch. Det är dels för att få en till tävlingsdag, dels för att kunna ge något tillbaka och få fler anbud efter det här tråkiga beskedet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!