Skidskyttet följer skidorna – vill stoppa fluor

Internationella skidförbundet (Fis) vill fasa ut fluorvallan för att förhoppningsvis kunna förbjuda den helt till säsongen 2022-2023. Internationella skidskytteförbundet (IBU) är inställda på att följa efter. –Vi har en klar inriktning att följa samma linje, säger Niklas Carlsson, generalsekreterare i IBU.

Sveriges Hanna Öberg och de andra skidskyttarna får snart mindre fluor under skidorna. Arkivbild.

Sveriges Hanna Öberg och de andra skidskyttarna får snart mindre fluor under skidorna. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2020-05-26 05:39

Fis tog beslutet om att förbjuda högfluorerade ämnen i valla redan i november förra året. Då sade man att beslutet skulle gälla från och med kommande säsong, 2020-2021.

Skidförbundet har sedan tvingats skjuta på förbudet eftersom tillförlitliga testmetoder saknats.

Och ett totalförbud direkt blir det inte. I stället kommer man att införa gränsvärden för hur mycket fluor skidåkarna får ha under skidorna. Gränsvärdena ska sänkas till säsongen 2021-2022 med förhoppningen att vara på noll 2022-2023, meddelade Fis under måndagen.

Från skidskyttets håll, där fluor också används flitigt, var man däremot inte lika snabba med att ropa ut ett totalförbud utan sade i höstas att man skulle utreda frågan närmare.

– Vi har varit tydliga med inriktningen mot våra nationsförbund men det är korrekt att vi inte tagit något beslut än. Vi har känt att vi behövt veta att vi kommer hitta en metod som vi kan använda (för att kontrollera fluoranvändandet), säger Niklas Carlsson, generalsekreterare på Internationella skidskytteförbundet (IBU).

Styrelsemöte 6-7 juni

I Tyskland har man funnit den metoden. Ett företag arbetar med att ta fram mätmetoder för att kontrollera fluor i vallan och projektet är gemensamt mellan Fis och IBU.

Och nu är skidskyttet redo att följa Fis.

– Vi har en klar inriktning att följa samma linje. Vi har styrelsemöte den 6-7 juni där vi kommer diskutera frågan, säger Niklas Carlsson.

TT: Har ni samma mål som Fis, att ha totalförbud från säsongen 2022-2023?

– Det är för tidigt att säga något om de här tröskelvärdena nu. Man kommer under sommaren att börja testa de här maskinerna, det finns ett antal parametrar att ta hänsyn till och vi vill ju inte att någon ska behöva kasta några skidor eller så där.

TT: Men någon slags gräns kommande säsong kommer det att vara?

– Ja, det kommer det att vara.

EU-förbud

Bakgrunden till förbudet mot fluorvallor är att de är skadliga för både hälsan och miljön. En del högfluorerade ämnen är redan förbjudna och den 4 juli förbjuder EU ännu ett, som ofta används i valla. Enligt lagstiftningen är det endast förbjudet att tillverka och sälja, inte att använda.

– Vi vet att vissa köpt väldigt mycket av den här vallan och att vissa inte gjort det och det är mycket därför det har blivit en stor diskussion om det. Men ur ett rättviseperspektiv kan vi omöjligt tillåta att de som köpt mycket av det här ska kunna använda det ett, två eller tre år medan andra inte kan det, säger Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!