Straffbart att klappa aporna på Gibraltar

Myndigheter i den brittiska klippenklaven Gibraltar har förbjudit turister från att klappa de världskända berbaraporna av rädsla för att djuren ska smittas av coronaviruset.

Gibraltars klippa, sedd från den spanska staden La Línea. Arkivbild från oktober 2019.

Gibraltars klippa, sedd från den spanska staden La Línea. Arkivbild från oktober 2019.

Foto: Javier Fergo

Personligt2020-05-30 14:31

Aporna på Gibraltar är en världskänd turistattraktion och Europas enda vilda population av apor. Att mata makakerna har redan tidigare varit förbjudet och belagt med kraftiga böter, men med spridningen av coronaviruset i världen vill regeringen i Gibraltar "vidta strikta åtgärder för att förhindra kontakt med makakerna", enligt ett uttalande.

För att undvika att aporna smittas och blir sjuka eller dör, då man vet att andra primater är mottagliga för viruset, blir det nu straffbart att röra dem.

Gibraltar med sina 30 000 invånare har med 161 bekräftade fall av covid-19 varit relativt skonat från viruset, särskilt i jämförelse med grannen Spanien som är ett av världens hårdast drabbade länder.

"Med anledning av den låga nivån på virusspridningen i Gibraltar och nedstängningen av turistplatser är det praktiskt taget säkert att makakerna inte har fått covid-19. Vi måste säkerställa att det fortsätter vara så", säger regeringen i ett uttalande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!