Myndighetsritual ger trygghet i viruskrisen

En ritual, en lÀgereld och en samlingspunkt. Alltihop lett av en "vanlig hygglig mÀnniska" med ryggsÀck som cyklar till jobbet. FolkhÀlsomyndighetens dagliga presskonferenser har fÄtt en rituell betydelse för mÄnga svenskar och har ocksÄ varit effektiv kommunikation, enligt en forskare.

Statsepidemiolog Anders Tegnell, "en vanlig hygglig mÀnniska med ryggsÀck som cyklar till jobbet", har mÄnga gÄnger varit i fokus pÄ FolkhÀlsomyndighetens myndighetsgemensamma presskonferenser. Arkivbild.

Statsepidemiolog Anders Tegnell, "en vanlig hygglig mÀnniska med ryggsÀck som cyklar till jobbet", har mÄnga gÄnger varit i fokus pÄ FolkhÀlsomyndighetens myndighetsgemensamma presskonferenser. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2020-05-31 21:00

Nyligen gick FolkhÀlsomyndigheten ut med information om att de dagliga presskonferenserna skulle glesas ut och tvÄ dagar i veckan endast vara digitala. Men efter bara tvÄ dagar meddelade myndigheten att nedtrappningen var instÀlld och att presskonferenserna skulle hÄllas som vanligt.

– Intresset Ă€r fortfarande alldeles för högt. Det har gĂ„tt ner lite grann men vi vill vara sĂ„ tillgĂ€ngliga och öppna som det gĂ„r, sĂ€ger FolkhĂ€lsomyndighetens presschef Christer Janson till TT.

Och att intresset varit stort och att de dagliga presskonferenserna varit viktiga under viruskrisen Àr nÄgot som Bengt Johansson, professor i politisk kommunikation vid institutionen för medier och kommunikation vid Göteborgs universitet, ocksÄ sett.

– De har fĂ„tt en rituell betydelse. Det Ă€r en ritual och en samlingspunkt, en lĂ€gereld.

Han sÀger att mÀnniskor vid kriser letar efter samlingspunkter och saker att förhÄlla sig till.

– NĂ€r vi har stort behov av information och vi undrar hur det gĂ„r och det finns en dramatik i det vill vi gĂ€rna ha den hĂ€r typen av ritualer och de Ă€r dĂ„ ganska effektiva.

RyggsÀck och cykel

FolkhÀlsomyndighetens presskonferenser har för mÄnga varit viktigare Àn de som regeringen hÄllit. Och det beror enligt Bengt Johansson pÄ innehÄllet.

– I en krissituation Ă€r den viktigaste frĂ„gan till en början hur vi ska klara oss. Kommer vi att klara oss? Och i sĂ„ fall hur ska vi göra för att klara oss? FolkhĂ€lsomyndigheten har haft hĂ„rda fakta kring vart det hĂ€r tar vĂ€gen. De har haft mer relevant information och dĂ€rigenom haft ett informationsövertag.

Han sÀger att regeringen kunde ha valt att skicka fram en minister för att berÀtta alla de hÀr sakerna men att man medvetet lÄtit myndigheterna ta den rollen.

– DĂ„ har ju Anders Tegnell och de andra ocksĂ„ fĂ„tt en viktigare roll, sĂ€ger Bengt Johansson.

Statsepidemilogen Anders Tegnell har vid mÄnga av presskonferenserna varit den som levererat besked om smittlÀget och hur vi ska agera. Och hans personlighet kan ha bidragit till att kommunikationen frÄn myndigheten har nÄtt ut och att folk tagit den till sig, tror Bengt Johansson.

– Min bild Ă€r att vi har en tendens att lita pĂ„ vad vi i Sverige kallar för "den gode grannen". Det Ă€r vĂ„r idealbild av vem vi vill lita pĂ„. En vanlig hygglig mĂ€nniska, som i det hĂ€r fallet kan ganska mycket. Det Ă€r nĂ„gonting som slĂ„r an. Vi gillar att man inte Ă€r för extravagant utan Ă€r lite vanlig, har en ryggsĂ€ck och cyklar till jobbet.

Blir svÄrare

Hittills har det hÄllits knappt 60 presskonferenser om covid-lÀget, men förr eller senare kommer de att upphöra. Och det kommer att göra det svÄrare att nÄ ut med nödvÀndig information till alla delar av samhÀllet.

– DĂ„ Ă€r det inte sĂ€kert att alla nĂ„s av det nya budskapet och att det Ă€r nya saker som gĂ€ller, utan man hĂ„ller kanske fast vi det som man först lĂ€rde sig. DĂ„ mĂ„ste man verkligen fundera pĂ„ var folk finns och vilka kanaler de anvĂ€nder och vart man nĂ„r dem, sĂ€ger Bengt Johansson.

Fakta: Började den 4 mars

FolkhÀlsomyndigheten höll den första dagliga presskonferensen med anledning av covid-19 den 4 mars 2020.

Den dagen var budskapet frÄn FolkhÀlsomyndigheten att smittan fortsatte att spridas i Europa och att risken för smittspridning i Sverige var mÄttlig. Det fanns dÄ 35 konstaterade fall av covid-19 i Sverige.

Fram till och med den 29 maj har 59 presskonferenser hÄllits.

BÄde SVT, TV4 och flera andra medier direktsÀnder frÄn presskonferenserna som ocksÄ sÀnds pÄ Youtube.

Vid nÀstan samtliga har förutom FolkhÀlsomyndigheten Àven Socialstyrelsen och Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap medverkat.

Andra myndigheter som ocksĂ„ nĂ€rvarar till och frĂ„n Ă€r Inspektionen för vĂ„rd och omsorg och Sveriges Kommuner och Regioner. Även Röda Korset och Svenska kyrkan har nĂ€rvarat.

KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!