Eriksson: Trump använder WHO som ett slagträ

Sveriges biståndsminister Peter Eriksson (MP) befarar att fler länder kan komma att följa efter USA och lämna Världshälsoorganisationen WHO. –Det är väldigt allvarligt och farligt, säger han.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) säger att USA:s brytning med WHO kan få allvarliga konsekvenser.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) säger att USA:s brytning med WHO kan få allvarliga konsekvenser.

Foto: Ali Lorestani/TT

Politik2020-05-30 11:31

Världshälsoorganisationen behövs – nu mer än någonsin, menar biståndsminister Peter Eriksson. Att USA:s president Donald Trump meddelat att landet bryter med organisationen gör honom därför "väldigt bekymrad".

– Vi behöver internationellt samarbete mer än någonsin, kanske mer än vad vi har gjort sedan andra världskriget, för att hantera de stora problem som vi har just nu, säger han.

Trump har riktat stark kritik mot WHO och menar bland annat att organisationen är för okritiskt inställd till Kina. Men brytningen handlar snarare om USA:s inrikespolitik, säger Eriksson.

– Relationen till Kina är en av de stora frågorna i USA. WHO används som ett slagträ i debatten inför presidentvalet.

"Oerhört destruktivt"

USA:s utträde är dessutom en pusselbit i ett större skeende, enligt ministern. Flera andra länder – han nämner Ryssland och Kina som exempel – har ledare som förespråkar nationalism snarare än internationellt samarbete.

– Det är väldigt allvarligt och farligt. Om vi inte står upp för det internationella samarbetet är varje land utlämnat till sig själv. Väldigt många fattiga och mindre länder har inte resurser för att klara av internationella utmaningar, såsom en pandemi, säger han och fortsätter:

– Det är oerhört destruktivt om stora länder, som också har en viktig roll i finansieringen, väljer att helt strunta i internationellt samarbete och bara går sin egen väg.

Spelar Kina i händerna

Ytterligare en konsekvens av Trumps beslut blir att man spelar Kina i händerna, enligt Eriksson. Ju fler länder som följer USA:s exempel och drar tillbaka sina resurser, desto mer inflytande får de icke-demokratiska länderna i organisationen.

– Om man som Trump säger att man vill minska Kinas inflytande är det ju inte rätt väg att gå. Tvärtom borde man vara mer aktiv och påverka de beslut som fattas där.

TT: Hur ser du på kritiken att WHO går i Kinas ledband?

– Man ska naturligtvis diskutera den typen av frågor. Men mitt i en global pandemi är fel tillfälle att dra undan resurser och hoppa av globalt samarbete. Det får göras utvärderingar efteråt, när den värsta krisen är över, säger Eriksson.

Fakta: Världshälsoorganisationen

Världshälsoorganisationen (WHO) är ett av FN:s fackorgan och har sitt säte i Genève, Schweiz.

WHO grundades 1948 och leds sedan 2017 av den etiopiske mikrobiologen och före detta hälso- och utrikesministern Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organisationen har till uppdrag att övervaka det internationella hälsoläget, framför allt förekomsten av allvarliga sjukdomar och dess spridning. Epidemiska och endemiska infektionssjukdomar är ett prioriterat område.

WHO stödjer även fattiga länder i arbetet mot mödra- och barnadödlighet, samt koordinerar folkhälsoförbättrande åtgärder och hjälpinsatser i samband med hälsorelaterade kriser.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!