Så ökar chansen att få jobb igen

Dags att ta tag i din framtid? Experterna är eniga – för den som blivit arbetslös i coronakrisen gäller det att inte hamna på sidan för länge.

Arbetsmarknad2020-05-30 07:46

Sedan krisen kom i mars har nu tiotusentals svenskar anledning att fundera på en ny framtid. Men vad ska man ta sig till då man förlorat jobbet? Hur gör man sig anställningsbar igen, och vilka branscher ska man egentligen satsa på nu? Här är experternas bästa råd.

– Man ska sätta i gång direkt. Inte vänta, och inte låta missmodet ta över, säger Erica Sundberg, operativ chef på Trygghetsrådet TRR, som hjälper privatanställda tjänstemän att få jobb.

Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL, som gör samma sak för privatanställda arbetare, håller med. Börja direkt, är hennes budskap. Var aktiv och använd ditt nätverk för att berätta att du söker jobb, råder hon.

– Det är lättare att få ett nytt jobb om man börjar söka tidigt då man blivit arbetslös, säger hon.

Deppa inte ihop

Visst, du får vara ledsen. Ett litet tag. Men låt inte mörkret ta dig.

– Vår erfarenhet är att det löser sig för de allra flesta, säger Caroline Söder.

Johan Fogelberg, ansvarig för karriärs- och kompetensutvecklingstjänster på fackförbundet Unionen, håller med.

– Men det betyder mycket att prata med andra om det. Tidigare då folk blev arbetslösa kände många sig brännmärkta, men så är det inte nu. Det är ingen skam att bli av med jobbet, för det drabbar så många och är inte någons fel, säger han.

– Bli inte sittande. Ta emot hjälpen om du kan få stöd till omställning, säger Erica Sundberg på TRR.

Maria Hemström Hemmingsson, generaldirektör för Institutet för arbetsmarknadsutvärdering vid Uppsala universitet, är inne på samma linje.

– Ge inte upp. Gör något, vad som helst. Lär dig koreanska, jobba tillfälligt, men fortsätt att vara aktiv. Det är så otroligt nedbrytande att inte ha något att göra, säger hon.

Ta reda på vad du vill

Johan Fogelberg tycker att man ska börja med att fundera igenom vad man egentligen är riktigt bra på.

– I vilka situationer har man trivts bäst, och vad brukar man få beröm för? Då får man tag i beståndsdelar att gå vidare med. Det öppnar vägar, säger han.

Erika Sundberg tipsar om att man ska försöka få fatt i sina gamla drömmar.

– Kanske har man någon gång funderat på att göra något annat. Försök att hitta tillbaka till de idéerna.

Lär dig något nytt

Tiden som arbetslös kan användas till att lära sig något nytt, tipsar experterna. Trygghetsfonden och Trygghetsrådet kan hjälpa till med kortare utbildningar, men det finns också andra sätt.

Språk, teknik, artificiell intelligens, ekonomi, marknadsföring – det finns en massa online-kurser på nätet, berättar Johan Fogelberg.

– Det finns portaler på nätet med en massa kurser som är gratis, eller nästan gratis. Man kanske får betala lite för examinationen.

Den som jobbat länge kan förstås en massa saker, utan att de står uttryckligt i examina eller bevis. Men det finns bot på sådant. Det kallas validering, förklarar Caroline Söder, och det kan man få hjälp med av hos TSL.

Utbilda dig

Nu är det mörkt, men en dag är krisen över. Den som har möjlighet gör klokt i att utbilda sig, tycker experterna. Först och främst att skaffa sig en gymnasieutbildning, om man inte har det, men även yrkesutbildningar eller längre utbildningar. De tipsar om yrkes- och studievägledare, som finns i kommunerna.

– Utbildning är ett väldigt bra sätt att göra sig redo för att möta arbetsmarknaden. Våra medlemmar har inte lika hög arbetslöshet som övriga arbetsmarknaden, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på fackförbundet Akavia, som bland annat organiserar ekonomer, jurister, personalvetare och samhällsvetare.

Bara inte utbildningssystemet blir en förvaringsplats för arbetslösa, med låg kvalitet på utbildningarna, varnar Maria Hemström Hemmingsson, generaldirektör för Institutet för arbetsmarknadsutvärdering vid Uppsala universitet.

– Det går inte att utesluta att 90-talskrisen medförde en sjunkande utbildningskvalitet, och det vinner ingen på, säger hon.

Framtidsyrkena

Frågan är bara vilka branscher man ska söka sig till. Många ekonomer och experter talar nu om att strukturomvandlingar snabbas på av krisen, och att digitaliseringen kommer att öka. Men Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv kan inte säga något om vilka kompetenser som kommer att behövas i framtiden. Inte heller hur man som arbetstagare ska kunna bli anställningsbar. För tidigt att säga, meddelar presstjänsten, eftersom krisen är så färsk.

Maria Hemström Hemmingsson tycker att man ska rikta in sig på sådana yrken som är tillräckligt svåra, eller tillräckligt mänskliga, att de inte går att automatisera.

– Naturvetenskap, teknik och vård till exempel. De går inte att ersätta i digitaliseringen.

Patrik Nilsson på Akavia pekar också på att jobb som innebär mänsklig kontakt kommer behövas i framtiden.

– Juristers jobb kan till exempel ersättas av robotar om det innebär tolkning av lagen. Men inte för att förklara juridiken för människor och ge råd, säger han.

Fakta: Fler och fler arbetslösa

Under april i år skrevs 64 355 personer in som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. 2019 var antalet nyinskrivna för samma månad 27 119 personer. För mars i år var antalet nyinskrivna 54 548 personer, mot 28 849 under samma månad förra året.

Totalt var 645 000 arbetslösa i april 2020, mot 586 000 i fjol. För mars var siffrorna 612 000 i år, mot 597 000 i fjol.

Under mars i år varslades drygt 42 000 personer om uppsägning, under april 27 000 och under första halvan av maj 4 500 personer.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!