Beskedet: Det är planen för konsten på Hackelhallen

Street art och sportsiluetter - med tydlig koppling till den närliggande miljön. Det är planen för den hittills försenade konstutsmyckningen på Hackelhallen i Rimforsa.

På kortsidan över entrén, och så på långsidan som vetter mot riksväg 23/34. Där ska Hackelhallen i Rimforsa smyckas med konstnärlig gestaltning.

På kortsidan över entrén, och så på långsidan som vetter mot riksväg 23/34. Där ska Hackelhallen i Rimforsa smyckas med konstnärlig gestaltning.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-05-31 14:00

– Det ska vara mycket färg med ett ungdomligt tilltal där det tydligt framgår vad byggnaden används till. Vi vill också få in det som är speciellt och unikt med Kinda - och där tänker vi på naturupplevelser och rekreationsmöjligheter, förklarar kultur-, fritid-, och turismchefen Lena Axelsson.

Det var i veckan som samhällsbyggnadsnämnden godkände det så kallade konstprogrammet för Hackelhallen. Då projektet inte gick i lås under förra året, vilket var den ursprungliga planen, har investeringsmedel på 370 000 kronor överförts till 2020-års budget. Projektet är ett resultat av den enprocentsregel som klubbades igenom i Kinda i början av 2018. En regel som säger att en procent av totalkostnaden vid offentlig nyproduktion ska gå till konstnärlig gestaltning.

undefined
Från riksvägen ska trafikanterna se en rad sportsiluetter som tydligt visar vad Hackelhallen används till.

– Tiden blir vår stora utmaningen. Allt ska vara klart under året och själva målandet är årstidsbundet och kan inte utföras på vintern. Så fort vi har tillsatt gruppen som ska jobba med det här går vi ut på upphandling, förklarar Axelsson.

Varför är utsmyckningen försenad?

– Vi hade lite olika åsikter om hur vi skulle gå vidare och vad det skulle innehålla och så var det chefsbyten som gjorde att det avstannade. Därför tog vi ett omtag istället.

Själva street art-konstverket planeras till en storlek på cirka 30 gånger 4,5 meter och ska placeras på kortsidan ovanför entrédörren. Komplementet, med siluetterna, ska smycka långsidan som vetter mot riksväg 23/34.

undefined
Ett exempel på street art är denna väggmålning på Västerviks sjukhus - gjord av den engelska konstnären Curtis Hylton.
Karta: Hackelhallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!