DÀrför sprids protesterna mot polisvÄld i USA

Fallet med den svarte amerikanen George Floyd som dog efter ett brutalt polisingripande i Minneapolis har lett till omfattande protester och upplopp i USA. Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, svarar pÄ fem frÄgor om demonstrationerna.

Brott & Straff2020-05-30 12:40

TT: Det Àr inte första gÄngen som en svart man dödas i samband med polisingripanden i USA. Varför har det blivit sÄ omfattande protester just denna gÄng?

– Det finns en lĂ„ng tradition av konfrontation, övervĂ„ld och spĂ€nningar mellan poliser och svarta mĂ€n. Det gĂ„r lĂ„ngt tillbaka i den amerikanska historien pĂ„ olika sĂ€tt, det ligger alltid mycket starkt i bakgrunden, sĂ€ger Dag Blanck.

I just Minneapolis har man haft ett antal liknande fall de senaste Ären som kan ha pÄverkat, enligt Blanck.

– I nĂ„got fall har polisen blivit dömd, i andra fall har polisen friats. Det har skapat vĂ€ldiga spĂ€nningar och mycket diskussion, sĂ„ det finns specifika förhĂ„llanden i Twin Cities (Minneapolis–Saint Paul) som kan förklara det hĂ€r.

Utöver detta sticker Minnesota och Minneapolis ut pÄ andra sÀtt, menar Blanck.

– Det har skett en ganska stor demografisk förĂ€ndring och andelen svarta har ökat betydligt de senaste 10–20 Ă„ren. SĂ„ de hĂ€r frĂ„gorna, som alltid har varit starkt nĂ€rvarande i andra stora stĂ€der med stora minoritetsgrupper, har kommit upp pĂ„ agendan pĂ„ ett annat sĂ€tt i Minnesota, sĂ€ger han.

– Samtidigt har Minnesota en tradition av att vara en progressiv delstat, inte minst vad gĂ€ller civila rĂ€ttigheter och den traditionen konfronteras nu med nĂ„gon sorts verklighet.

TT: Varför sprider sig demonstrationerna till andra stÀder?

– Det finns ett mönster av sĂ„dana hĂ€r reaktioner. PĂ„ 1960-talet talade man om de heta somrarna och mĂ„nga oroas över att det ska bli upplopp igen, som sprids till andra stĂ€der och tar fart med solidaritetshandlingar pĂ„ andra stĂ€llen. Inte minst i dag med spridningen i sociala medier, sĂ€ger Blanck.

– Bilderna (filmen som visar gripandet av George Floyd) pĂ„minde mig direkt om Rodney King i Los Angeles 1991, dĂ€r man fick se fotografier som visade hur poliserna misshandlade honom. Det blir en vĂ€ldigt stark medielogik som förstĂ€rker det hĂ€r.

Misshandeln av Rodney King blev startskottet för de stora kravallerna i Los Angeles 1992, sedan de inblandade poliserna frikÀndes för misshandeln.

TT: Hur ska man förstÄ konflikten i grunden?

– Det handlar om relationen mellan den vita majoritetsgruppen och minoritetsgrupper, i det hĂ€r fallet framför allt mellan svarta och vita. Den relationen, som gĂ„r tillbaka till slaveriet, plĂ„gar fortfarande USA och problemen ligger som en skugga över landet. Det Ă€r nĂ„got som USA hela tiden mĂ„ste försöka hantera, sĂ€ger Blanck.

TT: Hur kan man arbeta mot konflikterna?

– Det Ă€r oerhört svĂ„rt naturligtvis. PĂ„ mĂ„nga stĂ€llen, bland annat Minneapolis, försöker man systematiskt förĂ€ndra sammansĂ€ttningen av poliskĂ„ren och anstĂ€lla personer frĂ„n minoritetsgrupper. Man försöker nĂ„ ut till de omrĂ„dena, sĂ„ att Ă€ven de ska kunna kĂ€nna sig delaktiga och kĂ€nna att polisen Ă€ven stĂ„r pĂ„ deras sida. Men det Ă€r inte lĂ€tt, eftersom spĂ€nningarna Ă€r sĂ„ starka, sĂ€ger Blanck.

Även den stora vapentillgĂ„ngen pĂ„verkar sannolikt, dĂ„ det leder till spĂ€nda situationer mellan polis och misstĂ€nkta, enligt Blanck.

TT: Hur lÄngt kan demonstrationerna gÄ?

– SĂ„dana hĂ€r saker lever sitt eget liv. Till slut kommer det ju att ta slut, myndigheterna kommer att sĂ€tta ned foten. Men det sĂ€ger nĂ„got om spĂ€nningarna i det amerikanska samhĂ€llet och betydelsen av den hĂ€r dynamiken mellan svarta och vita i USA, sĂ€ger Blanck.

– Det Ă€r nog lite svĂ„rt för oss som lever i ett land som inte alls Ă€r prĂ€glat av det pĂ„ samma sĂ€tt att förstĂ„.

Bakgrund: UppmÀrksammade fall av polisvÄld mot svarta i USA

George Floyds död i mÄndags Àr bara ett i raden av uppmÀrksammade fall i USA dÀr polis anvÀnt övervÄld mot svarta. HÀr Àr nÄgra av fallen de senaste Ären.

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York nÀr polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonÄringen Michael Brown skjuts ihjÀl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstÀnkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen Ätta gÄnger av en polis nÀr han försöker springa dÀrifrÄn.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio fÄr stor uppmÀrksamhet som ett exempel pÄ övervÄld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en nÀrbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur tvÄ poliser trycker ner Sterling pÄ marken innan en av dem skjuter honom fyra gÄnger, frÄn nÀra hÄll.

NÄgra dagar senare skjuts 32-Ärige Philando Castile ihjÀl nÀr han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota strÀcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning frÄn en polishelikopter. I videon syns en 40-Ärig svart man med hÀnderna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en Àldre slÀktings trÀdgÄrd i Sacramento i Kalifornien nÀr han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bÀr ett vapen. Inget vapen hittas pÄ platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjÀl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen hÄller mannen ett rör som polisen misstÀnker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under vÄren 2020 har flera fall dÀr svarta far illa av vita polisers behandling vÀckt uppmÀrksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och Äklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, dÄ en svart man sköts till döds under en joggingtur.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!