Iran: Minst 200 döda i novemberprotester

Irans inrikesdepartement uppger att mellan 200 och 225 personer dödades i protester i november. Det är första gången som Iran nämner ett sådant högt dödstal efter de demonstrationer som bröt ut efter en höjning av bränslepriser.

Protest i Iran i november i fjol efter att bensinpriser höjts. Arkivbild.

Protest i Iran i november i fjol efter att bensinpriser höjts. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-05-31 18:50

– Sorgliga saker inträffar. Omkring 40–45 personer, alltså runt 20 procent av de som dödades, sköts med icke-standardiserade vapen och har därmed blivit martyrer, säger inrikesminister Abdolreza Rahmani Fazli.

Protesterna inleddes i Teheran den 15 november efter beskedet om bensinprishöjningen, men demonstrationerna spreds snabbt till ett hundratal orter. Förutom protester stacks bensinmackar i brand, butiker plundrades och polisstationer attackerades innan säkerhetsstyrkor slog ned protesterna i skuggan av nästan total internetnedsläckning.

Människorättsorganisationen Amnesty International har tidigare beräknat att minst 304 dödades, USA har sagt att över 1 000 dödades. En FN-grupp sade att minst 12 var barn, och vittnesmål hävdade att säkerhetsstyrkor "inte bara sköt skarpt, utan siktade mot huvud och vitala organ".

Inrikesministern säger att insatserna riktades mot dem som attackerade myndighetsbyggnader.

– Inga väpnade konfrontationer inträffade med folket. . . men de som attackerade polisstationer måste konfronteras, sade Abdolreza Rahmani Fazli enligt den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Isna.

Fakta: Makten hos prästerskapet

Iran är en teokrati, där islamska lagar utgör grunden för lagstiftningen och domstolarna. Makten utgår från den högste andlige ledaren, sedan 1989 ayatolla Ali Khamenei. President och parlament är folkvalda, men prästerskapet har den yttersta makten.

De medborgerliga rättigheterna är starkt begränsade och brotten mot mänskliga rättigheter omfattande. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning.

Kvinnan anses underordnad mannen och har inte samma juridiska rättigheter.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!