Som i farmors kök

Den Àr bra men inte bÀst. Den berÀttar om en tid som försvann redan nÀr jag var barn men som ÀndÄ kÀnns nÀra.

KarantÀn innebÀr för mÄnga tv-tittande och nu kan man passa pÄ att gotta sig i gamla tv-pÀrlor, tycker krönikören.

KarantÀn innebÀr för mÄnga tv-tittande och nu kan man passa pÄ att gotta sig i gamla tv-pÀrlor, tycker krönikören.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Krönika2020-05-30 09:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I coronatider har nog de flesta av oss tittat mer pĂ„ tv Ă€n annars. Nu nĂ€r tiden inte anvĂ€nds till det sociala umgĂ€nget lĂ€ngre. Tack och lov för Sveriges Televisions öppna arkiv. 

Jag har tittat pĂ„ tre sĂ€songer av Hedebyborna. Sex entimmesavsnitt varje sĂ€song, det Ă€r vĂ€l anvĂ€nd tid tycker jag.

Hedebyborna utspelar sig under Ă„tta Ă„r, frĂ„n 1937 till krigsslutet 1945. Det lĂ€ra röra sig om VagnhĂ€rad i Sörmland, dĂ€r författaren Sven Delblanc vĂ€xte upp. Det Ă€r fortfarande det gamla Sverige, men pĂ„ vĂ€g in i ett nytt. 

Ni som sett den, och det Ă€r kanske de flesta av er Ă€ldre lĂ€sare, ni lĂ€r nog minnas dem allihop. De olyckliga och arga MĂ€rta och Erik. Den goda och tĂ„liga Signe. Fyllbulten Svensson och busen Ville VingĂ„ker. Överklasspatrasket. Selma pĂ„ hotellet. Nikodemus som vĂ€xer med sin uppgift. 

Hedebyborna spelades in och visades i tv Ă„ren kring 1980. DĂ„ sĂ„g jag nog nĂ„gra sporadiska avsnitt. Jag har alltid haft svĂ„rt att följa tv-serier nĂ€r de sĂ€nts pĂ„ bestĂ€mda tider. Numera Ă€r det ju sĂ„ mycket enklare, nĂ€r vi kan titta nĂ€r vi vill. 

Jag förstÄr dem som slukar tvÄ sÀsonger av en Àlsklingsserie under en helg. En blir lÀtt beroende, och vill veta hur det gÄr.

Hedebyborna Ă€r det nog lika mycket tiden den speglar som jag fĂ€ngslas av. De murriga 30-talsköken, mĂ„lade i brunt och med pĂ€rlspont, precis sĂ„ sĂ„g det ut bĂ„de hos farmor och hos mormor. SmĂ„blommigt förklĂ€de och huckle om hĂ„ret, eld i vedspisen och grusvĂ€gar. 

SĂ€ttet de resonerade pĂ„ och hur de umgicks, att man hĂ€lsade och tog i hand, att man inte gick rakt pĂ„ sak utan sa “pĂ„ det viset” i stĂ€llet för att tala om att ett barn var pĂ„ vĂ€g. 

Hedebyborna Ă€r en tv-serie som verkligen Ă€r vĂ€rd att se om man vill fĂ„ veta nĂ„got om Sverige för ett par generationer sedan, eller bara vill ha riktigt bra underhĂ„llning. 

Jag lĂ€ser att Hedebyborna anses som den bĂ€sta svenska tv-serien. Men det tycker inte jag. Den Ă€r riktigt bra, men den allra bĂ€sta svenska tv-serien Ă€r Hem till byn

Hem till byn visades under Ă„tta sĂ€songer Ă„ren 1971–2006 och handlar om mĂ€nniskor i en by pĂ„ landsbygden. De som var tonĂ„ringar i byn 1971 blir vuxna och Ă„ldras. I början av 1970-talet var jag ocksĂ„ tonĂ„ring och den serien visar min egen tid. Den har jag sett tvĂ„ gĂ„nger, för den handlar om mig. Jag kĂ€nner igen mig i sĂ„ mycket. 

Det finns mÄnga intressanta tv-serier för dig som gillar historiska Äterblickar. Raskens. Tre kÀrlekar. Hemsöborna.