Amnesty: Massgripanden och mord i Etiopien

Etiopiska säkerhetsstyrkor har dödat 39 människor och fängslat ytterligare minst 10 000 personer som anklagas för att vara medlemmar i en väpnad grupp i Oromiaregionen. Det uppger människorättsorganisationen Amnesty International.

Anhängare av separatistorganisationen OLF firar i september 2018 att gruppen inte längre är terrorklassad.

Anhängare av separatistorganisationen OLF firar i september 2018 att gruppen inte längre är terrorklassad.

Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-05-30 08:00

De gripna och dödade anklagas för att vara medlemmar av den väpnade grenen av den regimkritiska gerillan Oromos befrielsefront (OLF), som vill ha självständighet för delstaten Oromia och folkgruppen oromo. OLF var tidigare terrorklassad, men premiärminister Abiy Ahmed har tagit bort stämpeln.

– Trots Abiy Ahmeds reformer fortsätter säkerhetsstyrkor att bryta mot mänskliga rättigheter och det beror på utbredd straffrihet och avsaknad av ansvar för dessa övergrepp, säger Fisseha Tekle, Etiopienexpert på Amnesty International.

Abiy Amheds regering tar avstånd från de "illvilliga påståendena om utomrättsliga avrättningar, avhysningar och förstörelse av egendomar". Men den tänker inleda en oberoende utredning om det finns bevis för att säkerhetsstyrkorna gjort något olagligt.

Abiy Ahmed fick Nobels fredspris 2019 och hyllades när han tillträdde som premiärminister i april 2018. Han inledde ett omfattande reformarbete för att styra det auktoritära Etiopien i mer demokratisk riktning. Sedan dess har frågetecken väckts kring hur många steg mot att stärka demokratin i Etiopien han faktiskt har tagit.

"Rapporten är ytterligare bevis för att den nya regeringen inte har brutit med tidigare vanor att med våld få bukt med oppositionen och att begå flagranta brott mot mänskliga rättigheter", skriver OLF och oppositionspartiet Oromo Federalist Congress.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!