Så ska inbrotten på skolorna stoppas

Kommunen satsar 750 000 kronor på ett nytt lås- och larmsystem på gymnasiet. "Bra" tycker polisen som tryckt på för det efter vinterns och vårens inbrott på skolan.

Kommunstyrelsen anser att det finns ett akiut behov av ett nytt och bättre skalskydd, eller yttre larm, för gymnasiet och prioriterar 750 000 av årets invetseringspengar till det.

Kommunstyrelsen anser att det finns ett akiut behov av ett nytt och bättre skalskydd, eller yttre larm, för gymnasiet och prioriterar 750 000 av årets invetseringspengar till det.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2020-05-31 15:00

Men enligt fastighetschefen Torbjörn Bergström är det inte inbrotten och stölderna som ska ha lett fram till den akuta åtgärden.

– Nej, passersystemet slogs ut av ett åsknedslag. Då visade det sig att systemet är så pass uråldrigt att reservdelar saknas. Vi fick de sista så det fungerar nu men bristen på reservdelar oroar oss, säger han.

Kommunstyrelsen har nu beslutat att prioritera 750 000 kronor till ett nytt skalskydd, inklusive inbrottslarm, som omfattar hela gymnasieskolan i Vimmerby, samt kulturskolan. Tidigare har inbrottslarm bara funnits i delar av fastigheterna.

Polisen tror att de bristerna har haft betydelse för de 4-5 inbrott och stölder som skett bara på gymnasiet hittills i år.

– Det låter som bra åtgärder. Vi har påtalat att det är bekymmersamt när det sker flera inbrott utan att någon vet hur förövarna tagit sig in, så det är jättebra att man byter system, säger kommunpolis Håkan Karlsson.

Kommunen ser också över skalskydden i flera andra byggnader, bland annat skolorna i tätorten och i kransorterna. Flera av dem har nyligen drabbats av oförklarliga inbrott och stölder av datorer.  Där misstänker både polisen och kommunen att gärningspersonerna kommit över nycklar som har gett tillträde till byggnaderna.

– Därför gör vi en snabb översyn för att höja nivån med nya låssystemen, säger Torbjörn Bergström.

Karta: Vimmerby gymnasium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!