Som i farmors kök

Den är bra men inte bäst. Den berättar om en tid som försvann redan när jag var barn men som ändå känns nära.

Karantän innebär för många tv-tittande och nu kan man passa på att gotta sig i gamla tv-pärlor, tycker krönikören.

Karantän innebär för många tv-tittande och nu kan man passa på att gotta sig i gamla tv-pärlor, tycker krönikören.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Krönika2020-05-30 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I coronatider har nog de flesta av oss tittat mer på tv än annars. Nu när tiden inte används till det sociala umgänget längre. Tack och lov för Sveriges Televisions öppna arkiv. 

Jag har tittat på tre säsonger av Hedebyborna. Sex entimmesavsnitt varje säsong, det är väl använd tid tycker jag.

Hedebyborna utspelar sig under åtta år, från 1937 till krigsslutet 1945. Det lära röra sig om Vagnhärad i Sörmland, där författaren Sven Delblanc växte upp. Det är fortfarande det gamla Sverige, men på väg in i ett nytt. 

Ni som sett den, och det är kanske de flesta av er äldre läsare, ni lär nog minnas dem allihop. De olyckliga och arga Märta och Erik. Den goda och tåliga Signe. Fyllbulten Svensson och busen Ville Vingåker. Överklasspatrasket. Selma på hotellet. Nikodemus som växer med sin uppgift. 

Hedebyborna spelades in och visades i tv åren kring 1980. Då såg jag nog några sporadiska avsnitt. Jag har alltid haft svårt att följa tv-serier när de sänts på bestämda tider. Numera är det ju så mycket enklare, när vi kan titta när vi vill. 

Jag förstår dem som slukar två säsonger av en älsklingsserie under en helg. En blir lätt beroende, och vill veta hur det går.

Hedebyborna är det nog lika mycket tiden den speglar som jag fängslas av. De murriga 30-talsköken, målade i brunt och med pärlspont, precis så såg det ut både hos farmor och hos mormor. Småblommigt förkläde och huckle om håret, eld i vedspisen och grusvägar. 

Sättet de resonerade på och hur de umgicks, att man hälsade och tog i hand, att man inte gick rakt på sak utan sa “på det viset” i stället för att tala om att ett barn var på väg. 

Hedebyborna är en tv-serie som verkligen är värd att se om man vill få veta något om Sverige för ett par generationer sedan, eller bara vill ha riktigt bra underhållning. 

Jag läser att Hedebyborna anses som den bästa svenska tv-serien. Men det tycker inte jag. Den är riktigt bra, men den allra bästa svenska tv-serien är Hem till byn

Hem till byn visades under åtta säsonger åren 1971–2006 och handlar om människor i en by på landsbygden. De som var tonåringar i byn 1971 blir vuxna och åldras. I början av 1970-talet var jag också tonåring och den serien visar min egen tid. Den har jag sett två gånger, för den handlar om mig. Jag känner igen mig i så mycket. 

Det finns många intressanta tv-serier för dig som gillar historiska återblickar. Raskens. Tre kärlekar. Hemsöborna.