Färre extremt för tidigt födda under pandemin

Antalet extremt för tidigt födda barn har sjunkit dramatiskt i Danmark under den tid som stora delar av samhället har varit nedstängt på grund av coronapandemin. En liknande observation har gjorts i Sverige.

Danmark noterar färre extremt prematura barn under coronapandemin. Arkivbild.

Danmark noterar färre extremt prematura barn under coronapandemin. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Hälsa och sjukvård2020-05-30 10:15

Barn som föds före graviditetsvecka 37 räknas som för tidigt födda men de som föds före vecka 28 räknas som extremt prematura. Och när forskare i Danmark undersökte förlossningar mellan den 12 mars och 14 april i år så upptäckte de att antalet extremt prematura gick från omkring 2 till 0,19 per 1 000 födda barn.

31 180 nyfödda inkluderas i studien, som har gjorts av Statens Serum Institut i samarbete med Rigshospitalet. Av dessa föddes 1 566 för tidigt (det vill säga före vecka 37). Det sammanlagda antalet förlossningar förändrades inte nämnvärt under perioden och det gjorde inte heller antalet barn som föddes efter vecka 28.

Liknande svensk observation

Forskarna har jämfört statistiken med samma period de senaste fem åren.

Forskarna vill nu gå vidare för att försöka förstå vad det är som ligger bakom förändringen. I studien har de övervägt huruvida de beteendeförändringar som inträffade under pandemin kan ha haft en förebyggande effekt vad gäller extremt prematura förlossningar – till exempel vad gäller en eventuellt minskad benägenhet till stress och infektioner.

Även i Sverige har man sett en liknande trend, berättar Karin Källén, professor i epidemiologi vid Lunds universitet.

– Vi har observerat detta i Lund också. Att det, under en period i alla fall, var färre extremt prematura. Men det är en observation, vi har inte kunnat vederlägga det, säger hon.

Ett mysterium

Vad det beror på kan man, än så länge, bara gissa. Det kommer att behöva analyseras noggrant innan man drar några slutsatser, understryker Karin Källén.

– En hypotes är att det skulle kunna vara färre infektioner helt enkelt. Men jag vågar inte dra några slutsatser redan nu.

Men även i vanliga fall är prematura födslar något av ett mysterium. Man vet sällan exakt varför ett barn föds för tidigt.

– Det är det som är spännande. Ibland kan man se att det är ärftlighetsfaktorer, andra gånger ser man att det kan vara något hos fostret, vissa graviditetskomplikationer eller någon specifik infektion. Men för det mesta så vet man inte, säger Karin Källén.

– Skulle man då kunna koppla detta till frånvaro av andra infektioner så är det väldigt intressant, och absolut något som vi kommer att studera närmare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!