Tester har utökats: "Nu har vi dubblerat"

I Hultsfreds kommun finns nu tio bekräftade fall av smitta. I Vimmerby kommun är det fortsatt under tiostrecket och redovisas därför inte.

Drygt 10 procent av alla som testats har bekräftats smittade. "Nio av tio som har förkylningssymptom just nu har ju inte corona." säger Lisa Labbé Sandelin.

Drygt 10 procent av alla som testats har bekräftats smittade. "Nio av tio som har förkylningssymptom just nu har ju inte corona." säger Lisa Labbé Sandelin.

Foto: Region Kalmar

Kalmar län2020-05-29 22:00

Under veckan har provtagningen av personal inom hälso- och sjukvården inom regionen och länets kommuner kommit igång på allvar. Det berättade smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin på fredagens presskonferens.

– Vi har sett den här veckan en väldigt tydlig ökning av antal provtagna. Tidigare hade vi ungefär 60 analyser om dagen, då var det framförallt patienter som behövde sjukhusvård eller var sjuka på särskilda boenden och inom hemtjänsten. Nu har vi dubblerat detta den här veckan, 110-120 analyser om dagen, säger Labbé Sandelin.

Trots att antalet positiva fall har ökat behöver inte det tyda på att smittspridningen ökat, menar hon. 

Enligt Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, har det under några dagar varit fler patienter som lagts in, men samtidigt har fler skrivits ut som gjort att det totala antalet minskat.

– Den samlade bilden är ändå att det fortsätter gå åt rätt håll vad det gäller belastningen på sjukhusen, vilket är väldigt skönt.

Enligt Labbé Sandelin jobbar en stor arbetsgrupp med hur man ska gå vidare med provtagningen. Närmast väntar personer som har nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet som identifierats av MSB.

– Det svåra nu i det här läget är att gissa hur många det kommer bli och var och hur ska man lösa detta på bästa sätt. 

Regionens siffror för fredagen visar att 338 personer bekräftats smittade av covid-19. Totalt har 2867 tester analyserats. 15 personer vårdas på sjukhus, men ingen intensivvårdas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!