Vanliga värktabletter tas bort från hyllorna

Från och med på måndag går det inte längre att köpa smärtstillande mediciner som Voltaren och Eeze utan recept från läkare. Kunderna verkar ha tagit beskedet med ro. Åtminstone märks ingen större rusning på apoteken.

Från och med måndag behövs recept för att köpa smärtstillande medel med diklofenak. Arkivbild.

Från och med måndag behövs recept för att köpa smärtstillande medel med diklofenak. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Hälsa och sjukvård2020-05-30 07:05

Smärtstillande produkter med diklofenak, som finns i till exempel Voltaren, Ignorin och Eeze, plockas i dagarna bort från apotekshyllorna för receptfria varor.

Apoteket har sett en viss ökad försäljning av tabletterna inför nyordningen, men det har varken Kronans Apotek eller Apotek Hjärtat gjort.

– Delvis för att vi redan har plockat ned dem från hyllorna och satt upp en vippa om att kunderna ska fråga personalen. Det har gjort att försäljningen snarare har minskat de senaste veckorna, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Gott om alternativ

Däremot har kedjan noterat en ökning i försäljningen av smärtstillande tabletter med naproxen, vilket kan betyda att en del kunder redan har börjat hitta andra produkter.

Andra alternativ är mediciner med paracetamol och ibuprofen, som är storsäljarna när det gäller smärtstillande medicin. Men en del som har migrän eller ledvärk föredrar diklofenaktabletterna, så det kommer att bli ett visst hål i hyllan, säger Annika Svedberg.

– Men å andra sidan kommer det att finnas kvar på recept så då får man vända sig till en läkare och få det utskrivet, säger hon.

Den som känner sig vilsen när diklofenaktabletterna försvinner från hyllan kan få råd av apotekspersonalen. Och det finns gott om alternativ, poängterar Carolina Ragnerstam, kategorichef recept och legitimerad apotekare på Kronans Apotek.

– Man behöver ringa in vad det är för smärta, så man behöver den individuella rådgivningen, säger hon.

Risk vid liten dos

Diklofenak verkar inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande. I höstas kom besked från Läkemedelsverket att tabletter och kapslar med substansen ska receptbeläggas från den 1 juni.

– Anledningen var att det kom en ny studie 2018 som visade att de redan kända riskerna gällande hjärt-kärlsjukdom kan finnas även vid lägre doser och kortare behandlingstid, säger Paulina Tuvendal, klinisk utredare och terapiområdesansvarig på Läkemedelsverket.

De behandlingstiderna och doserna fanns i utbudet av de hittills receptfria tabletterna och kapslarna.

– Med tanke på vilka hjärt-kärlbiverkningar det gäller, stroke och hjärtinfarkt som kan vara dödligt, jämfört med det man försöker behandla, det vill säga lätt feber och mild till måttlig smärta, så står det inte det i paritet till de riskerna, säger Paulina Tuvendal.

Syftet med att receptbelägga medicinerna är att en läkare ska kunna säkerställa att patienten inte hör till någon riskgrupp.

Diklofenak finns även som gel, sprej och plåster, som kommer att finnas kvar receptfritt på apoteken eftersom risken för hjärt-kärlbiverkningar inte ökar med produkter som används på huden.

Fakta: Smärtstillande läkemedel

Receptfria smärtstillande läkemedel delas ofta upp i två grupper: Dels läkemedel som innehåller paracetamol, dels smärtstillande läkemedel som också hämmar inflammation, så kallade NSAID eller cox-hämmare.

I den inflammationshämmande läkemedelsgruppen ingår olika verksamma ämnen som ibuprofen, diklofenak, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra.

Inflammationshämmande smärtstillande läkemedel har bättre effekt vid mensvärk eller värk i leder.

Samtliga receptfria smärtlindrande läkemedel kan dock användas vid vanlig huvudvärk.

Källa: 1177.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!