VĂ„ldsamt vacker amerikansk roman

Skönheten i "En stund Àr vi vackra pÄ jorden" Àr nÀstan outhÀrdlig . Elin Kvicklund stÄr mÄllös inför Ocean Vuongs hyllade debutroman.

Ocean Vuong Àr född i Vietnam 1988 och uppvÀxt i USA. Han debuterade som poet med "Natthimmel med kulhÄl". I USA blev romanen "En stund Àr vi vackra pÄ jorden" snabbt en kritikerhyllad bÀstsÀljare.

Ocean Vuong Àr född i Vietnam 1988 och uppvÀxt i USA. Han debuterade som poet med "Natthimmel med kulhÄl". I USA blev romanen "En stund Àr vi vackra pÄ jorden" snabbt en kritikerhyllad bÀstsÀljare.

Foto: Mattias Lundblad

Recension2020-05-30 06:45
Det hĂ€r Ă€r en recension. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NÀr jag blÀddrar i Ocean Vuongs roman, efter att ha lÀst den, sittande under ett blommande ÀppeltrÀd, vill jag grÄta. Inte för att det Àr en stundtals hemsk berÀttelse, utan pÄ grund av den nÀstintill outhÀrdliga skönhet som han har skapat.

Poesin Ă€r beviset pĂ„ att varje mĂ€nniska Ă€r större Ă€n sin situation. Det var poeten Bruno K. Öijer som en gĂ„ng sa det, eller nĂ„got liknande. Och kanske har det aldrig manifesterats tydligare Ă€n i Vuongs debutroman. Vad kan jag sĂ€ga? Jag stĂ„r mĂ„llös inför skönheten i boken. Ska jag nu Ă€ndĂ„ försöka sĂ€ga nĂ„got, dĂ„ vill jag först rikta en eloge till översĂ€ttaren Andreas Lundberg, som Ă€ven har översatt Vuongs debutdiktsamling "Natthimmel med kulhĂ„l" (2017). Lundberg har kastat böckerna frĂ„n engelskan in i en vibrerande – ja, rent av levande svensk sprĂ„kdrĂ€kt.

Romanen handlar om Little Dog – ett smeknamn jaget fĂ„tt för att hĂ„lla onda andar borta. Den handlar om barndomen och den första brutala kĂ€rleken pĂ„ en tobaksfarm utanför den amerikanska staden Hartford. Det Ă€r en berĂ€ttelse om moderns arbete pĂ„ nagelsalongen, dĂ€r man i de giftiga Ă„ngorna upprepar ordet "förlĂ„t" till dess att det inte betyder förlĂ„t lĂ€ngre.

"En stund Ă€r vi vackra pĂ„ jorden" fĂ„r mig att tĂ€nka pĂ„ regissören Xavier Dolans filmer, inte minst pĂ„ "Mommy" och "Tom at the farm". Det Ă€r nĂ„got med tematiken – vĂ„ldet och det vĂ„ldsamt vackra. Och det dĂ€r med att Ă€lska nĂ„gon – trots det. Att man till slut inte kan skilja vĂ„ldet och kĂ€rleken Ă„t. Ocean Vuong skriver: "Det kĂ€ndes bra att benĂ€mna det som redan hĂ€nt mig i hela mitt liv. Jag knullades, Ă€ntligen, av fri vilja. I Trevors grepp kunde jag sĂ€ga hur jag ville tas sönder."

"En stund Àr vi vackra pÄ jorden" handlar om en vietnamesisk familj i USA. Om att vara amerikan till dess att man öppnar ögonen. Om att aldrig sÀga hej dÄ eller god natt, eftersom man har tagit för mÄnga avsked. Boken Àr formulerad som ett brev frÄn Little Dog till modern, som inte kan lÀsa. Den handlar om Vietnamkriget. Om att USA, som sa sig vilja bomba vietnameserna "tillbaka till stenÄldern", till slut fÀllde mer Àn tiotusen ton bomber över ett land inte större Àn Kalifornien.

Mormoderns berÀttelser vecklar ut sig pÄ lÀgenhetsvÀggarna medan Little Dog noppar vita hÄrstrÄn frÄn hennes huvud. Mormor Lan, som under Vietnamkriget lÄg med fienden och födde ett för ljust barn. Han förlorar sig i hennes berÀttelser till dess att han glömmer noppa och hon fÄr sÀga Ät honom att inte somna. Ocean Vuong skriver: "Men jag sov inte. Jag stod bredvid henne dÀr hennes lila klÀnning gungande i den rökiga baren, dÀr glasen klirrade i doften av motorolja och cigarrer, av vodka och krutrök frÄn soldaternas uniformer."

Likt Little Dog förlorar sig i mormoderns berĂ€ttelser, pĂ„ samma sĂ€tt förlorar sig lĂ€saren lĂ€tt i Ocean Vuongs roman. Smaka bara pĂ„ den hĂ€r meningen: "Flickans öga Ă€r fullt av helikoptern i himlen, hennes ansikte en tappad persika. Hennes blĂ„ sjal Ă€ntligen synlig med trycksvĂ€rta, sĂ„ hĂ€r."  Romanen handlar om att ta tillbaka sin egen historia – och formulera den: "Jag har alltid intalat mig att vi föddes ur kriget – men jag hade fel, mamma. Vi föddes ur skönhet. Ingen fĂ„r tro att vi Ă€r vĂ„ldets frukter – utan snarare att vĂ„ldet som passerade genom frukten aldrig lyckades skĂ€mma den."

LÀs den hÀr boken. Den kommer aldrig att lÀmna dig. PÄ gott och pÄ ont. PÄ riktigt.

Litteratur

Ocean Vuong

En stund Àr vi vackra pÄ jorden

Övers. Andreas Lundberg

Natur & Kultur