Ytterbackens nya roll: jordgubbsodlare

Vi känner till honom som ytterback i Västerviks FF. Nu vill Olsjan Xhafa starta en ny karriär – som jordgubbsodlare.

Olsjan Xhafa ska slåss om en plats i VFF:s startelva och parallellt förbereda sin jordgubbsodling.

Olsjan Xhafa ska slåss om en plats i VFF:s startelva och parallellt förbereda sin jordgubbsodling.

Foto: Jonathan Åhman

Fotboll2020-05-30 09:16

Att det blir just jordgubbar är ingen slump. Xhafas familj har en lång historia inom branschen.

– Vi har hållit på med jordgubbar i Grekland i 23 år och har velat göra det i Sverige. Nu ska vi äntligen sätta igång, säger Xhafa.

Processen är igång och han har lyckats hyra mark i Piperskärr. 2020 kommer att användas till förberedelser och kontaktskapande för att vara i full gång till nästa år.

– De jordgubbar jag ska odla finns inte i Sverige. De är mycket större och sötare. Vi kommer att använda växthus och beställa frön från Spanien. Det återstår en del jobb men jag hoppas kunna plantera i mars och vara igång ordentligt till första maj nästa år.

Sedan tre år är Xhafa företagare och driver ett bemanningsföretag som nu alltså utvecklas. Annars spelar han bland annat fotboll i VFF. Han och lagkamraterna skulle vid den här tiden vara en bit in i division 3-säsongen men den sattes som bekant på paus. Man hoppas på positiva besked från Smålands Fotbollförbund i nästa vecka efter att Folkhälsomyndigheten gett elitfotbollen grönt ljus på fredagen.

– Motivationen har gått ner ju längre vi har varit utan tävlingsmatcher. Det blir inte samma sak, säger han.

– Vi hoppas verkligen att det drar igång så vi får spela om poäng.

Under tiden har VFF mestadels tränat på Karstorp. Det är Xhafa besviken på.

– Vi blev lovade av kommunen att få träna på C-planen vid Bökensved och en gång i veckan på A-planen. Det har inte blivit så, jag hade hoppats att kommunen skulle satsa mer på oss nu när vi är i division 3.

Det startdatum som gäller för VFF:s serie är i skrivande stund 14 juni.

– Får vi beskedet att det ligger fast tror jag vi kommer att bli väldigt fokuserade. Jag tror att vi har en bra chans i serien.

Hur bra chans?

– Topp tre-fyra borde vi sikta på. Favoriter är Sleipner, de har många bra spelare som varit högre upp och de har satsat hårt.

Ett av hela seriens mest profilerade nyförvärv är VFF:s Sonny Karlsson. Xhafa fungerade som en länk och var viktig i VFF:s jobb att landa honom.

– Jag känner honom sedan tidigare. Han kommer att hjälpa oss jättemycket med sin rutin, sin förmåga att suga in bollen och vara vass i straffområdet.

I backlinjen har Jonathan Fält Öhr kommit in och Xhafa hamnar i en konkurrenssituation på högerbackplatsen med Tobias Palm.

– Vi är olika spelartyper som passar olika matcher, tror jag. Jag kommer slita hårt för att spela så mycket som möjligt.

Ytterbacken in action under förra säsongen.
Ytterbacken in action under förra säsongen.
Karta: Bökensved
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!