- Jag bestämde ganska tidigt att jag ville bli bagare, säger Lizette. När jag var liten bakade jag en hel del, mest chokladrulltårta. Jag åt upp det mesta själv också.
Klockan är runt niotiden på tisdagsmorgonen när vår tidning besöker Lizette. Hon är då i full färd med att förbereda banantårtor. I rummen bakom disken är det mellan 25 och 30 grader, och dofter av nygräddade kakor varvas med lukten från varma bullkransar.
- På sommaren blir det upp emot 35 grader, säger Lizette. Men jag har den svalaste platsen.
Hjälper till i butiken
Under dagen gör hon sex olika tårtor och två olika bakelser, det blir totalt 30-40 bakelser. En dag i veckan gör hon biskvier och dubbla havrekakor och då bakas det upp emot 100 stycken. Recepten kan hon utantill vid det här laget.
- Först hjälper jag killarna i bageriet en timme om jag inte har för mycket att göra själv. De gör allt matbröd och sedan småkakor. Därefter gör jag tårtor, bakelser och så lite småkakor och småbröd, säger Lizette. Ibland assisterar jag tjejerna ute i butiken eller hjälper till med att göra smörgåsar och tårtor.
- Ja, det gör jag. Allt jag kommer åt, det är ju så gott. Man föräter sig lite grann. Fast det är smeten som är godast.
"Blir osocial på kvällarna"
På fredagarna utökar man produktionen, så istället för 30-40 bakelser blir det upp emot 100. Då börjar Lizette klockan tre eller fyra på morgonen.
- Det var inte för tidernas skull som jag valde yrket, säger Lizette. Det var jobbigare att gå upp på mornarna än jag trodde. Man blir väldigt osocial på kvällarna, jag brukar gå och lägga mig vid nio-tiotiden.
Men hon påpekar att arbetstiderna, när man vant sig, också kan vara ett stort plus.
- Jag slutar klockan ett och kan gå på stan när det fortfarande är ljust ute, säger Lizette.
Juletider
I samband med julhelgerna har det varit fullt upp. I år använde man en tomtemall till lite juligare bakverk.
- Man får idéer från tidningar och lägger till och drar ifrån lite, säger Lizette. Vi har precis börjat göra figurtårtor också, exempelvis Tiger från Nalle Puh, en krokodil eller en clown. Jag har gjort en delfin också, till min systerdotter. Det är kul att göra något nytt.
Idén till figurtårtorna fick hon under sin utbildning på Anders Ljungstedts gymnasium, där hon gick inriktning konditori och bageri.
Genom utbildningen fick hon sommarjobb på Lanemo konditori, där hon stannade i lite över två år.
- Sen kände jag att jag ville prova något nytt och började söka runt, säger Lizette.
Och det var så hon hamnade på Tannefors hembageri, där hon arbetat i nästan två år. Där jobbar hon som enda konditor tillsammans med två bagare plus fyra tjejer, som arbetar ute i butiken.
- Det bästa med jobbet är att vi har så himla bra gemenskap här, vi har roligt, säger Lizette.
- Jag hoppas att jag fortsätter med det här, kanske har något eget, säger hon. Jag är ingen "riktig" konditor än, fast jag jobbar som det. För att bli riktigt bra måste man vidareutbilda sig. Det finns en utbildning i Stockholm, och den skulle vara kul att gå.
Arbetsdagen börjar klockan 05.00
Två olika bakelser och sex olika tårtor. För konditor Lizette Johansson startar arbetsdagen tidigt.Klockan kvart över fyra på morgonen ringer väckarklockan hemma hos Lizette Johansson. Tre kvart senare börjar arbetsdagen på Tannefors hembageri.
T v Lars Tinnerholm, den förra ägaren av hembageriet som ibland kommer och hjälper till när han känner för det. Här tillsammans med Sakis Zorbas, den nuvarande ägaren.
Foto:
Fakta
Namn: Lizette Johansson
Yrke: Konditor
Ålder: 23 år
Bor: Stora Vänge, strax utanför Tallboda
Familj: Sambo och katt
Favoritmatlagningsprogram: "Köket" på TV4
Favoritfilm: "Kärlekens val" och "Pirates of the Carribean"
Om jag inte var konditor: "Då skulle jag jobba med djur, att ha ett hunddagis skulle vara kul."
Nyårslöfte: "Sporta mer, fast jag vet inte om jag håller det."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!