När Jens Fellke skrivit Vimmerby Tidnings historia har tillgången på material varierat från det fragmentariska till den rika mängd där svårigheten ligger i att dra gränsen.
- Från det att bokhandlare Nils Magnus Thörneqvist startade Wimmerby Weckotidning 22 december 1885 och fram till 1939, då Bondeförbundet köpte Nya Posten/Wimmerbyortens Tidning är dokumentationen oerhört dålig. Den ena ägaren har i princip stjälpt sin föregångare överbord. Under 44 utgivningsår har vi inte ens egna tidningslägg. Det finns ingen dokumentation över vilka som arbetat på tidningen, inga protokoll eller uppgifter om omsättning - ingenting.
Det återstod alltså bara en sak - att börja plöja sig igenom de gamla tidningarna, vilket inneburit en och annan resa till Kungl. Biblioteket i Stockholm. Från 1882 har tidningen haft konkurrenter.
- Jag har hela tiden varit tvungen att titta också i konkurrenttidningarna, eftersom det där funnits spännande information, bland annat 1913 när ägaren och bokhandlaren Halldén kommit på obestånd och tidningen var mycket nära konkurs.
Kriserna och motgångar som vänts till stabilitet och framgång finns förstås med i hans bok. Liksom många av de människor som sett till att Vimmerby Tidning överlevt i 150 år och är vad den är idag.
- Det är stort och magnifikt att alla de här människorna arbetat och slitit under åren för att tidningen skulle kunna levereras, till en början en eller två gånger i veckan, sedan tre-fyra och sedan sex dagar -i obruten följd i 150 år.
Sig lik
Jens Fellke tror att överlevnadskonceptet är en kombination av framsynt ledning med mod att utveckla och investera och lojala, kunniga medarbetare som lag ner sin själ i jobbet.
Att tidningen förändrats under de 150 åren behöver väl knappast sägas. Men Jens Fellke tycker ändå att den är sig slående lik.
- Innehållet handlar ju egentligen om detsamma, människor dör, om brott, om information från myndigheter, de lokala nyheterna, nationella och internationella katastroferna - men samtidigt lämnas stor plats åt det vardagsnära. I lokaltidningen får läsaren hela världen - rapportering från de stora krigen, vem som har gjort mål i fotbollsmatchen, vad som sagts på senaste mötet i kommunfullmäktige. I den lokala bevakningen belyser vi det som ingen annan skulle belysa.
Under grävandet och skrivandet har han sett många färgstarka personligheter sticka ut - såväl ägare och redaktörer, som rotationschefer och reportrar.
- Ska jag nämna två, som jag fastnat lite extra för får det nog bli distributionschef Ester Fröberg och chefredaktör Ingmar Karlsson.
För att ha glädje av jubileumsboken räcker det med en smula intresse för Vimmerbybygden, tror författaren.
- I och med att tidningen speglat tiden varje dag blir boken också en spegling av tiden. Tidningens historia är ju intimt förknippad med stadens och hela bygdens historia.
Först och störst i 150 år
216 fullmatade sidor. Mängder av bilder. I Jens Fellkes jubileumsbok "Först och störst - Nedslag i Vimmerby Tidnings historia 1856-2006" speglas nyheterna, staden och bygden, människorna och tidens gång genom 150 års obruten tidningsutgivning.
Jens Fellke, författare till Vimmerby Tidnings jubileumsbok som släpps på måndag, har tillbringat mycket tid med näsan i de gamla tidningsläggen. Foto: Janne Strömsten
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!