Notiserna genom 150 år

Hundrafemtio tidningsår i Vimmerby. Och en notis för vart och ett av dessa år i vår nutida och dagliga upplaga av lokaltidningen. Väldigt uppskattat och populärt, blev det.

Foto:

150-års jubileum2006-12-22 08:09

Idag, den 22 december, är det på dagen 150 år sedan bokhandlare Nils Magnus Thörneqvist såg till att Vimmerbyborna fick läsa lokala nyheter i provnumret av Wimmerby Weckotidning.
Därefter har tidningsutgivningen varit obruten, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år - och sekel efter sekel.

Först och störst
Jens Fellke, författare till jubileumsboken "Först och störst - Nedslag i Vimmerby Tidnings historia 1856-2006" har under sin handfasta djupdykning i tidningsläggen förstås snubblat över än det ena, än det andra.
- Jag hittade så mycket i min jakt på material till boken och tyckte förstås att det skulle vara idé att delge läsarna något av allt som hänt under åren, i notisform.

Utvecklingen
Så blev det, alltså. En notis som speglat en händelse - eller flera - år för år.
- Ibland har det varit glatt, ibland hemskt, ibland ett väldigt tidstypiskt dokument som speglar tiden.
Jens Fellke har också valt material som han tycker illustrerar tidningens utveckling.
- På 1870-talet var det populärt med charader och roliga historier, när sporten blev ett nytt inslag i tidningen valde jag att vinkla på det. Jag har också försökt sprida det något med material också från Kisa, Hultsfred och Mariannelund.
Notiserna har blivit mycket uppskattade, minst sagt.
- Det har varit många reaktioner. Speciellt äldre, som sett notiserna som en nostalgiresa och fått en hel del minnen att prata om, men faktiskt också även yngre, som kunnat "kliva in" i sin tid.

Här till vänster kan du läsa alla notiser, samlade under decennier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om