Åklagaren efter bakslaget: "Inget avbräck"

Två personer som misstänks för inblandning i mordet på den 17-åriga flickan i Uddevalla släpps.

Tingsrätten anser inte att bevisningen räcker till.

Det ska inte vara något större avbräck för utredningen, säger åklagaren Jim Westerberg.

9 december 2019 09:45

En 22-årig man sitter sedan tidigare häktad misstänkt för mordet på den 17-åriga flickan. Åklagaren ville dock att ytterligare två personer skulle häktas för inblandning i mordet, men fick inte Uddevalla tingsrätt med sig.

I stället släpps de båda misstänkta, en man och en kvinna.

Tingsrätten delar inte åklagarens bedömning om sannolika skäl, det får man respektera helt enkelt, säger åklagaren Jim Westerberg efter häktningsförhandlingen.
Det förekommer ibland att man har olika åsikter och att häktningsframställan ogillas.

Kroppsdel hittades

Den 17-åriga flickan anmäldes försvunnen den 17 november, vilket ledde till att en stor sökinsats drog i gång. Först efter över tio dagars sökande hittades en kroppsdel som kan knytas till flickan och som, enligt polisen, visar att hon inte längre är i livet.

Mannen och kvinnan som nu släppts misstänks för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

Vi letar ju fortfarande efter kroppsdelar och de är misstänkta för brott mot griftefriden. Det är klart att vi i den delen är oroliga, att det kan försvåra i eftersökandet efter kroppsdelar, säger Jim Westerberg.
Men jag bedömer ändå inte att det ska vara något större avbräck för utredningen. Utredningen pågår och det är mycket som återstår.

Åklagaren och polisen misstänker att 17-åringen mördades redan den 14 november, i den misstänkte gärningsmannens bostad.

22-åring mordmisstänkt

En 22-årig man i flickans närhet greps tidigt i utredningen och sitter sedan dess häktad misstänkt för mord. I förra veckan anhölls dessutom mannen och kvinnan som nu har släppts igen.

Egentligen skulle det ha hållits två separata häktningsförhandlingar på måndagen, men sedan tingsrätten valt att inte häkta kvinnan drog åklagaren tillbaka anhållandet och häktningsbegäran även mot mannen.

Det är samma omständigheter som gäller, då behöver inte tingsrätten pröva det också, säger Westerberg.

Både mannen och kvinnan nekar till brott. Misstankarna kvarstår dock.

Bakgrund: Detta har hänt

14 november: Den sista observationen av den 17-åriga flickan görs i Uddevalla.

17 november: Försvinnandet polisanmäls.

19 november: På förmiddagen anhålls en 22-årig man i flickans närhet i sin frånvaro. Han grips omkring en timme senare. Senare samma dag inleder polisen en så kallad särskild händelse kring försvinnandet.

20 november: Sökinsatsen efter flickan intensifieras.

22 november: Den anhållne 22-åringen häktas vid Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott.

24 november: Ytterligare en person anhålls, på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling, men mannen släpps ett par timmar senare.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas. Enligt polisen visar fyndet att 17-åringen inte längre är i livet.

30 november: Minnestunder arrangeras, bland annat i centrala Uddevalla. Hundratals personer sluter upp vid den spontana minnesplatsen på Kungstorget.

3 december: Åklagaren begär att den häktade mannen ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning.

6 december: Mannen omhäktas till den 3 januari. Samma dag meddelar Åklagarmyndigheten att mannen som tidigare varit anhållen för skyddande av brottsling samt ytterligare en person anhållits.

8 december: De båda anhållna personerna, en man och en kvinna som båda är i 40-årsåldern, begärs häktade.

9 december: Uddevalla tingsrätt anser inte att bevisningen räcker och går emot åklagarens begäran om häktning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bornemann/TT