Det här händer på Tegelbrukets dag

Den 10 augusti firas Tegelbrukets dag i Almvik med en rad utställare och aktiviteter. Bland annat blir det uppvisning i fårvallning.

Ella Hultqvist, Lars-Gunnar Hyllman, Bo Johansson, Bosse Gustavsson och Solbritt Steinholtz är alla engagerade i tegelbruket på olika sätt.

Ella Hultqvist, Lars-Gunnar Hyllman, Bo Johansson, Bosse Gustavsson och Solbritt Steinholtz är alla engagerade i tegelbruket på olika sätt.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Almvik2019-08-03 09:00

Tegelbrukets dag är ett återkommande evenemang vid Almviks tegelmuseum, som öppnade år 1998. På programmet står alltid guidning av museet, och det blir det även i år, för den som vill.

En rad utställare brukar medverka. Hittills är det klart med omkring 25 stycken, som bland annat säljer hemvävda mattor, fisk, honung och hembakat bröd.

De motorintresserade får också sitt lystmäte stillat. Som vanligt blir det en liten utställning av veterantraktorer och även ett antal bilar, men då i huvudsak av nyare modell.

Inne i torkladan drogs tegelvagnarna fram med hjälp av en dieselmotor från 1966 på ett specialfordon. Denna motor har nu väckts ut sin Törnrosasömn och kommer att köras i samband med Tegelbrukets dag.

Som vanligt blir det dessutom lite nyheter i programmet.

– I år får vi en demonstration av fårvallning, berättar Solbritt Steinholtz, en av dem som jobbar med förberedelserna för evenemanget.

Det är Laila och Keijo Isokääntä från Borsnäs som visar hur man vallar får med hund. Det sker inte på några fasta tider, utan när det är besökare där som önskar titta på det.

Bland övriga aktiviteter kan nämnas luftsgevärsskytte och möjlighet att åka en sväng med häst och vagn. Två privatpersoner ordnar en loppis. Det blir också servering med såväl fikabröd som lite matigare alternativ, läs: korv och hamburgare.

Liksom ifjol kommer föreningen att ta ut en entréavgift, där besökarna har chans att vinna priser på sin entrébiljett.

Hela museet är öppet under dagen, vilket det för övrigt är under varje lördag i augusti.

Bosse Gustavsson startar den gamla motorn. I bakgrunden Solbritt Steinholtz.
Bosse Gustavsson startar den gamla motorn. I bakgrunden Solbritt Steinholtz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om