Facit: Små partierna blev vinnare

Valets vinnare i Västerviks kommunpolitik blev flera av de minsta partierna.

Mariann Gustafsson (V).

Mariann Gustafsson (V).

Foto: Ulrik Alvarsson

Analys2018-12-29 08:00

Först veckorna innan jul blev spelplanen för Västervikspolitiken inför den kommande mandatperioden klar. Nu när det efterföljande förhandlingsspelet är avslutat så kan man se vilka partier som blev valets verkliga vinnare och förlorare.

En sak står klar – när det inte funnits en självklar majoritet har de mindre partierna haft en bra sits.

För ett år sedan pekade vi ut två partier som levde farligt inför valet.

Westervikspartiet och Kristdemokraterna hade bara ett mandat var, och en ny regel om en tvåprocentsspärr till kommunfullmäktige gjorde situationen ännu svårare.

Båda partierna har rest sig med besked! I valet gick de framåt och har nu ökat till två mandat var i kommunfullmäktige.

I uppgörelsen där KD och WP bildade Westerviksalliansen tillsammans med Moderaterna och Liberalerna har båda partierna kunnat stärka sin närvaro i styrelser och nämnder.

Även Liberalerna måste ses som en vinnare, även om valresultatet inte var någon stor framgång. Erövrandet av posten som kommunfullmäktiges ordförande var en prestigevinst, och partiet har tjänat på alliansuppgörelsen.

Valets största förlorare heter Socialdemokraterna. Partiet behåller makten i kommunen, men man har fått betala ett pris. Partiet har i de flesta nämnderna gått från fyra till tre ordinarie ledamöter. Den största vinnaren på vänsterkanten heter Vänsterpartiet som både gick framåt i valet och lyckades förhandla till sig starkare represenation i flera nämnder.

För Moderaterna blev valet ömsom vin, ömsom vatten. Man backade i valet, men har inte tappat lika mycket inflytande i nämnder och styrelser som S. Som regel har partiet delat med sig av ersättarplatser till de mindre partierna i Västerviksalliansen. Största vinsten för partiet är dock kanske att alliansen kom till stånd. För fyra år sedan verkade förhållandet till bland andra Liberalerna vara frostigt. Nu tonar en mer organiserad opposition fram.

Det behövs för Moderaterna. En regel i Västervikspolitiken är numera att ensam inte är stark!

Det för oss in på Sverigedemokraterna. Partiet var det som gick framåt mest i valet. SD fick fler platser i kommunfullmäktige, men eftersom man inte lyckats ingå i några allianser så har man inte kunnat växla in valframgången i fler platser i tunga nämnder som kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden. Partiet får inte samma starka ställning i Västerviks kommunfullmäktige som i riksdagen.

Ett litet glädjeämne för SD är dock att partiet kan ta plats i styrelserna för flera kommunala bolag.

Så hur ser prognosen ut för 2019? Kommunen har en minoritetsledning. Allt handlar om förmågan att hitta stöd och kunna kompromissa. Vänsterpartiet låter suget på att delta i uppgörelser som kan ge dem inflytande, men det räcker inte för majoritet. Den rödgröna ledningen håller dörren stängd till SD.

Socialisterna verkar ha blivit mer förhandlingsvilliga, men har även varit noggranna med att hålla armlängds avstånd till Socialdemokraterna.

När det gällde regeringsmakten gav Socialisterna ett indirekt godkännande till S-C-MP genom att lägga ner sina röster. Det kanske blir fler sådana löstningar?

Om inte så måste S-C-MP-ledningen lyssna på Westerviksalliansen i avgörande frågor. Det skulle inte behöva bli så svårt: Avståndet i de flesta frågor är inte så stort i Västervikspolitiken. Å andra sidan har alliansen ett behov av att profilera sig som oppositionsblock. Tiden går snabbt. 2022 är det valår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om