Stökigare än så här blir det inte

Efter det stökiga kommunfullmäktiget i måndags kan en del undra oroligt: "Är det så här det kommer att bli? Fyra år med ett minoritetsstyre som inte säkert kan få igenom sin politik."

Tomas Kronståhl, Dan Nilsson och Conny Tyrberg i överläggningar under måndagens kommunfullmäktige.

Tomas Kronståhl, Dan Nilsson och Conny Tyrberg i överläggningar under måndagens kommunfullmäktige.

Foto: Ulrik Alvarsson

Analys2018-10-25 19:00

Det är alltid farligt att sia om framtiden, men stökigare än i måndags behöver det inte bli. Både Anna Bodjo (MP) och Dan Nilsson (S) har tillspetsat undrat om det är en ny koalition på gång: En ohelig allians mellan SD, SV, M, L och KD?

Det har förnekats av flera oppositionspartier: Valet av kommunfullmäktiges ordförande handlade inte om politik utan var en ren personfråga.

Och det är där den rödgröna minoritetens hopp ligger.

För Socialisterna kommer det att bli svårare att rösta med Moderaterna när det är dags att utse kommunstyrelsens ordförande. Det är en post med större politiskt inflytande än posten som fullmäktiges ordförande.

Sak samma med fullmäktigeårets kanske viktigaste beslut: Budgeten i juni.

På riksnivå har Ebba Busch Thor föreslagit att de borgerliga partierna ska lägga fram en gemensam budget, som alternativ till S-MP-budgeten. Sverigedemokraterna skulle bli tungan på vågen och kunna välja vilket av de två förslagen som ska antas.

I Västervik är det inte så enkelt. Här är oppositionspartierna fler och brokigare. Partierna längst till höger skulle behöva komma överens med något av de längst till vänster.

Minoritetsstyre är inget nytt i Västervik. Mellan 1998 och 2002 ledde Anita Bohman en socialdemokratisk minoritetsledning. Socialdemokraterna fick kritik från både höger och vänster, men lyckades för det mesta få igenom sina förslag. Ibland hämtades stödet för politiken från vänster, och ibland från höger.

Därmed inte sagt att den rödgröna koalitionen kommer att få det enkelt. Då och då kommer det att dyka upp frågor som inte är tydligt ideologiska, eller som kräver förhandlingar i förväg. En sådan fråga dök upp i måndags kväll efter att VT lämnat mötet. Kristdemokraterna hade skrivit en motion om anhörigvårdare. Maud Ärlebrant (KD) var inte nöjd med det svar hon fått från socialnämnden och yrkade på återremiss. Dan Nilsson (S) talade emot. I den efterföljande voteringen fick Ärlebrant stöd från samtliga oppositionspartier – V, SV, L, KD, WP, M och SD.

Vi tar risken och gör två framtidsspaningar:

* Någon stor gemensam motbudget kommer inte att röstas igenom av oppositionen. Däremot kan de rödgröna komma att få se detaljer ändrade i sin budgetar.

* Det kan bli tufft för S att få igenom en södra infart den här mandatperioden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om