29 anmälningar om skadegörelse under året i Ankarsrum

Viktor Haglind är kommunpolis och han känner väl till den omfattande förstörelsen i Ankarsrum.

Viktor Haglind berättar att polisen ökat sin närvaro i Ankarsrum av två anledningar: Anlagda bränder och ökat antal fall av skadegörelse.

Viktor Haglind berättar att polisen ökat sin närvaro i Ankarsrum av två anledningar: Anlagda bränder och ökat antal fall av skadegörelse.

Foto: Filip Gustafsson

Ankarsrum2020-10-14 12:30

Sedan årsskiftet har polisen tagit emot sammanlagt 29 anmälningar om skadegörelse på orten, inklusive några mindre bränder. Merparten av anmälningarna rör händelser från mitten av mars till början av augusti.

– Vi jobbar just nu med att utreda vem eller vilka gärningspersoner som ligger bakom, säger Viktor Haglind.

När det rör sig om upprepad skadegörelse på samma ställen är det statistiskt sett oftast unga gärningsmän som ligger bakom, enligt Viktor Haglind.

– Och inte sällan rör det sig om bara ett fåtal personer, säger han.

Betyder den senaste utvecklingen i Ankarsrum att ni ökat er närvaro där?

– Vi har under året haft ökad närvaro i Ankarsrum. Dels för att vi haft ett stort antal mordbränder men också för att vi haft skadegörelser, säger Viktor Haglind.

En sökning i tidningens arkiv visar också att nyheter om skadegörelse sticker ut, jämfört med tidigare år. Det är krossade rutor, uppdragna blommor i rabatter, krossade vindrutor på bilar, en sönderslagen transformatorstation samt bänkar i centrum som fått svart färg sprayad på sig. Bland annat.

Förutom busskurerna vid riksväg 40 är skolområdet en plats som särskilt utsatts.

Bland de 29 anmälningarna ingår två bränder i bilar samt tre mindre bränder. Dessa klassas som skadegörelse eftersom de inte riskerat någons liv eller hälsa, eller riskerat omfattande förstörelse. Sådana händelser benämns istället för mordbrand.

En majoritet av händelserna har inträffat sen kväll eller natt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!