Mariette Persson hade kört en timme från Berga i Högsby kommun. Hon hade tidigare lämnat in 120 kilo av sina vinterfrukter från egna träden, Maglemer och Cox Pomona.
Nu fick hon hämta två skottkärror must. 23 trelitersboxar, alltså 69 liter egen must.
– Det blir en uppfriskande förlängning av sommaren. Det ska bli spännande med den här blandningen. Ren must utan tillsatser, bara pastöriserad, sa Mariette Persson på väg för att packa in i bilen.
Hon har haft ett bra äppleår med gigantiskt stora frukter. Trots att hon delat ut och gett bort mycket blev det kvar till must och lagring.
– Jag har två lådor som jag kan ha fram till februari.
För Elise och Christian Arwin blev det fullt upp när Bruksgården i Ankarsrum för första gången bjöd in till äpplefest.
– Det har varit ett bra äppleår. Vi har fått in närmare tio ton frukt. Nu närmar vi oss att vi måste sätta stopp, berättade Christian.
På gården och utanför musteriet väntade fyllda lådor och påsar på sin tur.
Frukten ska tvättas, krossas, pressas, pastöriseras i 80 grader för att sedan tappas på baginbox eller flaska.
– Fruktresterna lägger vi ut till vildsvinen i skogen så man kan jaga. Min känsla är att vi fått mindre problem med dem i samhället nu, sa Christian Arwin.
För barnen fanns skattjakt på runt tomten. Det erbjöds fika med äppletouch och i den lilla handelsboden fanns andra produkter att köpa.
Kunder kan fortsätta lämna in äpplen oktober månad ut och ett andra utlämningstillfälle ska hållas torsdagen 10 november.