Mångmiljonsatsning av lokalt företag i Ankarsrum

Covid, uppsägningar och en konkurs. Efter ett antal turbulenta år har Ankarsrum Electric Motors AB lyckats vända skutan och få lönsamhet. Som ett resultat av detta har de nu gjort en storsatsning på cirka 15 miljoner på en ny tillverkningslina.

Alla anställda hjälps åt att klippa bandet vid invigningen av nya tillverkningslinan.

Alla anställda hjälps åt att klippa bandet vid invigningen av nya tillverkningslinan.

Foto: Leif Sylvan

Ankarsrum2023-03-30 05:30

I mitten av mars hade Ankarsrums Electric Motors AB invigning av sin mångmiljonsatsning – en ny tillverkningslina för rotorer till företagets egna elmotorer. Över 100 gäster deltog i festligheterna, anställda med familjer, kunder och leverantörer från både Sverige och Europa. 

Men för några år sedan såg det inte så ljust ut och läget för företagets framtid var kritiskt. Det var röda siffror i boksluten under ett antal år, sviktande marknad på grund av pandemin och i början av 2020 försattes företaget i konkurs av ägarna. All personal förlorade jobbet och under en kort tid stod hela fabriken still.

Men en handfull personer ville inte ge upp, utan fann lösningar. En nystart under ett nytt organisationsnummer gjordes med hjälp av ett stort lokalt stöd av bank och företagspartners. De lyckades även rekrytera tillbaka en del av personalen och till slut var det 15 personer som fick tillsammans fick igång produktionen igen. I dagsläget är de cirka 30 anställda.

– Den främsta nyckeln till vår framgång var att vi lyckades ändra företagskulturen genom att få personalen att känna sig värdefull och att jobba mot gemensamma mål, säger vd:n Carl Sigfridsson.

– Det är inget lätt jobb att ändra företagskulturen på ett gammalt företag, men när det är kris så är människor öppna för stora förändringar. Företaget är inte värt något utan sina anställda.

Vad är det för stor satsning ni har gjort?
– Vi har moderniserat vår tillverkningslina av rotorer till våra egna elmotorer. Tre olika tillverkningslinor har blivit till en nyare modernare samt effektivare lösning, berättar Carl Sigfridsson.

– För att leva upp till vårt höga mål, att bli den mest hållbara tillverkaren i branschen, så har vi inte bara skrotat de gamla linorna och byggt nytt, istället inventerade vi de maskiner vi hade och använde oss så mycket som möjligt av befintliga maskiner.

Det handlar om en satsning på cirka 15 miljoner kronor. En del maskiner har sålts, en del har renoverats och man har kompletterat med nya maskiner där det har behövts.

– Idag producerar vi ca 250 000 motorer om året, men vi kommer efter denna satsning kunna dubbla den siffran, säger fabrikschefen Simon Danielsson.

– Den nya tillverkningslinan kan tillverka 180 rotorer i timmen. Vi har även byggt den så att vi kan utöka kapaciteten i framtiden när behovet kommer, fortsätter han.

Fabrikens främsta produkter är idag deras egenbyggda motorer som används inom många olika branscher, såsom fordonsindustrin och försvaret. De tillverkar fortfarande delar till den välkända hushållsassistenten, men själva maskinen monteras och säljs idag av ett annat företag.

– Som ett led i vårt hållbarhetstänk så jobbar vi just nu med att ta hem så mycket produktion som möjligt och tillverka så mycket vi kan själva på plats i vår egen fabrik, säger Carl Sigfridsson.

– Vi släpper snart en ny borstlös motor som vi hoppas mycket på. Vi arbetar även på att ta fram en lösning för robotiserad montering av elmotorerna för att kunna tillverka större volymer, fortsätter han.

Vilka stora utmaningar står ni inför nu?
– Att rekrytera mer kompetent personal. Vi har ett behov att anställa fler inom de flesta led, så som operatörer, tekniker, underhållspersonal och produktutvecklare, säger Simon Danielsson.

Gästerna inspekterar nyfiket delar av den nya tillverkningslinan.
Gästerna inspekterar nyfiket delar av den nya tillverkningslinan.
Företaget

Ankarsrum Electric Motors AB startades i sin nuvarande form år 2020, men med rötterna ända tillbaka på 1600-talet. Många olika produkter har tillverkats genom åren. Kanoner, badkar, spisar, hushållsassistenter och numera främst elmotorer, kablage, styrsystem samt mekaniska växlar. Företaget omsatte nästan 82 miljoner kronor under 2022 med en vinst på cirka 10 procen,

Karta: Ankarsrum Electric Motors AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!