Flera brister på Ankarsrums skola

Skolinspektionen ger Ankarsrums skola F-6 svidande kritik på flera punkter. Nu måste kommunen åtgärda bristerna – annars väntar "mer ingripande sanktioner".

Skolinspektionen kräver att skola vidtar åtgärder.

Skolinspektionen kräver att skola vidtar åtgärder.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Jessica Gow/TT

Ankarsrum2022-06-23 18:00

Under våren 2022 inledde Skolinspektionen en tillsyn av Ankarsrums skola F-6. Lektionsobservationer, intervjuer och granskning av dokumentation genomfördes – och nyligen presenterade Skolinspektionen sitt beslut. Kommunen ska senast den 21 november ha åtgärdat en rad angivna brister, annars kan "mer ingripande sanktioner" komma att genomföras.

Skolverkets nio krav på åtgärder omfattar garanterad undervisningstid, garantin för tidiga stödinsatser, särskilt stöd, disciplinära åtgärder och arbetet mot kränkande behandling. 

– Först och främst är det bra att Skolinspektionen kommer och gör tillsynsbesök så man kan få stöd och hjälp i det man behöver arbeta vidare med på skolorna. Självklart behöver man nu se över och arbeta med punkterna som Skolinspektionen gett anmärkningar på, både lokalt på skolan och i kommunen som är huvudman, säger Caroline Fiebig, rektor på Ankarsrums skola F-6 och fritids.

Ni har fram till november på er att åtgärda dessa punkter, hur kommer arbetet att se ut?

– Det kommer att vara kontinuerlig uppföljning veckovis, så man verkligen gör ett bra arbete och åtgärdar punkterna som vi är ålagda att göra, självklart.

Av Skolinspektionens rapport framgår att det saknas dels en timme matematik för mellanstadieeleverna, dels rutiner för att säkerställa att undervisningstiden blir korrekt. 

Flera lågstadieelever visar dessutom indikationer på att inte nå kommande kunskapskrav, och dessa anmäls inte heller för utredning av särskilt stöd. Det saknas också rutiner för arbetet med extra anpassningar och särskilt stöd. 

Skolinspektionens rapport visar också att skolpersonalen inte anmäler kränkande behandling av elever.

Bland annat skriver Skolinspektionen att elever uppgett att lärare inför hela klassen sagt att vissa elevers arbeten är "F-arbeten", och att dessa kränkningar inte anmälts till rektorn.

Kom den här kritiken som en chock för dig?

– När det gäller kränkande behandling så är det ett arbete som vi hade pågående redan innan. Men det är också sånt som man alltid måste fördjupa och arbeta vidare med. Men det kom inte som någon överraskning och var redan under pågående arbete. När det kommer till timplanen så har Västerviks kommun flera timmar utlagda än vad eleverna är berättigade till i grunden. Där ser jag att man har för möjlighet att ge eleverna sina timmar som de ska få.

Ankarsrums skola måste åtgärda en rad brister.
Ankarsrums skola måste åtgärda en rad brister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!