Frågan om en biblioteksflytt tas upp på nytt

Nu tas ett steg närmare en möjlig flytt av biblioteket i Ankarsrum.

Sparbankens gamla lokaler kan bli brandstation och bibliotek framöver.

Sparbankens gamla lokaler kan bli brandstation och bibliotek framöver.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Ankarsrum2022-10-09 20:00

Frågan om att flytta biblioteket från Ankarsrums skola till centrum kommer att tas upp i kommunstyrelsen på måndag, förklarar kulturchef Maria Rudbo.

Därefter ska frågan behandlas i kommunfullmäktige.

Den lokal som är aktuell för det "nya" folkbiblioteket är den gamla bankfastigheten, mitt emot Coop. Men andra ord blir man, om flytten blir av, granne med räddningstjänsten som kommer att flytta in i samma fastighet när den byggts om för ändamålet.

– Vi har fått sitta still i båten ett tag i väntan på klartecken rörande räddningstjänstens framtida placering. Men nu lyfter vi frågan igen, säger Rudbo.

undefined
"Flytten ska göra biblioteket mer tillgängligt för alla", säger kulturchef Maria Rudbo.

En viktig orsak till att man från kulturenhetens sida vill flytta biblioteket från skolan till centrum är för att göra det mer tillgängligt för alla.

– Som det är nu är biblioteket bara öppet elva timmar i veckan vilket är väldigt lite.

Ett folkbibliotek bör vara betydligt mer tillgängligt menar Maria Rudbo.

Tanken är att man med hjälp av ny teknik framöver ska kunna hålla öppet för låntagarna även när personalen inte är på plats. Det vill säga: Man blippar sitt lånekort, får tillträde till biblioteket och kan låna medier på egen hand.

Hur blir det då med skolbiblioteket kan man förstås undra? Kommer det fortsatt att finnas ett sådant eller ska skoleleverna gå till det nya folkbiblioteket för att låna böcker?

Den frågan bollar Rudbo vidare till barn- och utbildningsförvaltningen.

– Ansvaret för skolbiblioteken ligger på deras bord.

Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson förklarar att man så smått börjat fundera på olika alternativ.

– Vi har startat en dialog med rektorn på Ankarsrums skola och en tjänsteperson på biblioteket för att komma fram till vad som blir bäst att göra.

Han förklarar att det finns två möjliga alternativ:

– Antingen samarbetar vi med det nya folkbiblioteket och nyttjar det som skolbibliotek, ungefär som nu, eller också skapar vi ett eget mindre bibliotek som blir kvar på skolan. 

Men att ha ett separat bibliotek på skolan är inte ett måste när det finns ett bibliotek att tillgå på så nära håll, poängterar han.

I sammanhanget kan nämnas att man även undersöker nya lokaler för Gamleby bibliotek som i dag inryms en trappa upp i Åby Herrgård vilket – som Maria Rudbo påpekar – inte heller är optimalt ur tillgänglighetssynpunkt. Men i det fallet finns ännu inget konkret förslag.

– Vi undersöker fortfarande möjliga lokaler att flytta till i centrum. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!