Jätteetablering utanför Ankarsrum

Under torsdagen kallar Västerviks kommun till presskonferens. Det gäller en nyetablering utanför Ankarsrum som i förlängningen kan ge flera hundra nya jobb.

Kombinationen laxodling, tomatodling och solcellspark ska skapa jobb i Ankarsrum.

Kombinationen laxodling, tomatodling och solcellspark ska skapa jobb i Ankarsrum.

Foto: TT-bilder

Ankarsrum2022-05-11 21:24

Kommunen kommenterar inte projektet närmare under onsdagen, men beskriver det i stora drag i inbjudan.

"På en yta motsvarande hundratals fotbollsplaner planeras nu anläggningar för tomat- och laxodling tillsammans med en större solcellspark utanför Ankarsrum i Västerviks kommun. På sikt kan det generera hundratals arbetstillfällen och försörja stora delar av Sverige med klimatneutrala inhemska livsmedel."

Bakom den kombinerade solcellsparken och odlingen står ett nybildat bolag som heter Global Food Parks.

På torsdagens presskonferens kommer även Svenska kyrkan att vara med. Skälet är att de hjälp till att hitta mark. Det handlar om ett markområde nordost om Ankarsrum upp mot Tjursbosjön.

Vi har sökt men ej nått företrädare för Global Food Parks under tisdagen. Bakom bolaget står enligt offentliga register en Patrik Granström. Han är vd på det Malmöbaserade bolaget Wisegate Consulting, som enligt företagets hemsida är konsultföretag med inriktning mot energifrågor. 

Enligt uppgift är Patrik Granström en av företrädarna för Global Food Parks som ska medverka vid torsdagens presskonferensen.

Vi vet än så länge inte mycket om tankegångarna bakom konceptet, men svensk tomatodling är energikrävande. Den senaste tiden har många svenska tomatodlare drabbats hårt av de stigande energipriserna. Det kan förklara varför man vill satsa på en kombination av energiproduktion och odling.

Vi kommer att rapportera mer på vt.se under torsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!