Nyfikenheten fyllde Folkets hus

Det blev många frågor om lax, tomater och solceller i Ankarsrums Folkets Hus. Många ville veta mer om miljardsatsningen på orten.

Lotta Västerlund hoppas att satsningen kan få sönerna att stanna i Ankarsrum.

Lotta Västerlund hoppas att satsningen kan få sönerna att stanna i Ankarsrum.

Foto: Christer Andersson

Ankarsrum2022-06-15 14:23

Ett 90-tal personer kom till informationsmötet om Global Food Parks på tisdagskvällen. De flesta med stor nyfikenhet och en del med lite oro.

– Jag blev positivt överraskad. Det kan bli ett jättelyft för samhället om allt går i lås. Det är mycket som ska till. Jag har två barn som är på väg ut från skolan. Nu kanske vi kan få behålla dem kvar här. Det här kan bli räddningen, sa Lotta Västerlund, sågverksoperatör i Frödinge.

Det blev mycket information. Västerviks kommun kom med politiker och tjänstemän. Markägaren Linköpings stift, Arbetsförmedlingen och teknikföretaget Sweco var på plats.

undefined
Dan Nilsson, vd för IAC.

– Om det kan bli energi över från solcellerna till oss vore det en exceptionellt bra tajming, nu när elfakturorna tredubblats, sa Dan Nilsson, vd för IAC.

Företaget med 40 anställda i Ankarsrum har ett energislukande gjuteri för aluminiumkomponenter.

undefined
Lotta Svennberg, ordförande i Ankarsrums samhällsförening, tog initiativet till mötet.

Lotta Svennberg, ordförande för Ankarsrums samhällsförening, hade lyckats fylla Folkets Hus. De frågor som inte var föranmälda kunde formuleras vid borden under pauserna.

Victor Hallen som jobbar med busstrafik var intresserad av hur frågan om arbetskraften ska lösas. Var upp till 500 personer ska hämtas in till företaget.

– Det blir det största som hänt i Ankarsrum på 600 år, om det lyckas. Jag säger varken bu eller bä. Det är jättebra om samhället hänger med och kan ordna skola, bostäder och det som kommer att behövas. Att man samarbetar med grannkommunerna är jättebra. Kommer de att bemanna med utländsk arbetskraft?, undrade Victor Hallen.

undefined
Victor Hallen, entreprenör i Hallens Gruppen AB, var nyfiken på informationen.

Michael Augustsson företrädde ägartrion och var den som berättade om jättesatsningen i småländska skogen.

– Det var ett positivt möte med bra frågor. Vi vill inte ducka för något. Jag är tacksam att få den här möjligheten att få visa upp oss och ge ansikten till satsningen. Att få samhällets förtroende är givetvis jätteviktigt, sa Augustsson när mötets tredje akt skulle dra igång.

undefined
Ägarrepresentanten Michael Augustsson fick många frågor att svara på.

Han fick en del tuffa frågor om ekonomin och finansieringen av projektet, men svarade sparsamt.

– På grund av finansieringssekretess. Det är kutym att inte släppa alla detaljer, sa han.

Det handlar dock om investeringar för 2,5  3 miljarder kronor och 50 procent av finansieringen är klar, avhängigt vissa villkor.

Kring jättesatsningen som ska ge 500 jobb följde också frågor om gräshoppor att utfordra laxen med, markens naturvärden, om byggstarten, riskanalyser, tomatsmaken och detaljplanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!