– Det är ett projekt som ska sig an de utmaningar som omvärlden försätter oss i just nu. Så i de flesta fall har ändå omvärldssituationen belyst den här typen av projekt på ett positivt sätt, säger han, och syftar på värdet av inhemsk och hållbar livsmedelsproduktion.
Det tog också Skapa-juryn fasta på i sin motivering:
"Årets vinnare är ett starkt bidrag i en stark utvecklingstrend. Industri- och energikunskap kombineras med traditionell livsmedelskunskap i tvärdisciplinär innovation. Ett autonomt och cirkulärt system gör att vår självförsörjning ökar och att hållbart blir hållbättre”.
I juryn satt bland andra landshövdingen Peter Sandwall, representanter från Science Park och Almi Företagspartner.
Om allt går i lås kommer spaden sättas i marken innan nästa sommar, för satsningen som handlar om tomater, lax, gräshoppor och solceller. Totalt är prislappen 2,5–3 miljarder kronor.
– När det gäller tillverkningskostnad av exempelvis växthus, är vi ett förhandlingsläge med flera tillverkare. Generellt sett har materialpriserna gått upp. Men det har fortfarande inte passerat gränsen för att vi ska se något hot för genomförandet.
Vad betyder ett sånt här pris?
– Det är en kvittens på att vi har en acceptans på projektet. Det betyder mycket för oss, absolut, säger Michael Augustsson.