Minst en båt sjunker varje år

Just nu finns det inget bra ställe att sjösätta båten i Långsjön. Men snart kan problemet vara löst.

Ankarsrums sportfiskeklubbs ordförande Stellan Karlström.

Ankarsrums sportfiskeklubbs ordförande Stellan Karlström.

Foto: Karin Hertz

Ankarsrum2018-11-02 11:00

En iläggningsplats för båtar är viktig på flera sätt. Många av Ankarsrums sportfiskeklubbs medlemmar har egna båtar. Dessutom säljer fiskeklubben fiskekort och hyr ut båtar.

– En iläggningsplats har efterfrågats i många år, både av Ankarsrumsbor och av turister, säger Ankarsrums sportfiskeklubbs ordförande Stellan Karlström.

Under många år har en plats mellan Smalspåret och mittemot kraftstationen använts för sjösättning. På platsen fanns det tidigare ett järnvägsspår ner till Ankarsrums bruk och den gamla banvallen har förvandlats till en väg.

– De går att köra ner med bil och trailer. Det finns ingen annan vettig plats, säger Torbjörn Gustavsson, ordförande i Ankarsrums samhällsförening.

Men under många år har vattenståndet på platsen varierat kraftigt. På våren kan det hända att vattenytan är mer än en meter nedanför den stensatta strandkanten.

– Minst en motorbåt varje år sjunker eftersom vinkeln blir för kraftig när man firar ner båten, säger Torbjörn Gustavsson.

Tanken på att fixa till platsen har funnits i många år och nu har Smalspåret AB, som äger marken, och Ankarsrums sportfiskeklubb tecknat ett avtal med varandra. Enligt avtalet tar sportfiskeklubben över skötseln av området, bland annat slyröjning och trädfällning.

Förhoppningen är att en ordentlig sjösättningsplats kan komma till stånd. Planen är att ta bort stenarna vid kajen och gjuta en platta ner i vattnet. Vägen behöver också fixas till och båtplatser ska märkas upp.

Allt detta innebär mycket ideellt arbete framöver, menar de båda ordförandena, som också sökt 50 000 kronor från Sparbanksstiftelsen för att kunna finansiera det hela.

Om allt går som det ska kan arbetet med den nya iläggningsplatsen påbörjas i vår.

– I en stor sjö som Långsjön borde det gå att få i en båt. Sjön sträcker sig ju från Hummelstad till Hjorted, så det är ingen liten pöl, säger Stellan Karlström.

T v: En motorbåt färdas på vattnet. Bilden är en genrebild. T h: Stellan Karlström, ordförande i Ankarsrums sportfiskeklubb. Kollage.
T v: En motorbåt färdas på vattnet. Bilden är en genrebild. T h: Stellan Karlström, ordförande i Ankarsrums sportfiskeklubb. Kollage.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om